شرکت «نویدکاران» تولیدکننده محصولات غذایی «برتر» در 18 گروه کالایی است. خردادماه سال جاری با محسن فهیمی پور، مدیرعامل این شرکت طی برگزاری نمایشگاه صنایع کشاورزی، مواد غذایی، ماشینآلات و صنایع وابسته تهران گپ و گفتی خودمانی داشتیم که در ادامه میخوانید.
احمد شاهوند
در ابتدا کمی از نوع فعالیت شرکت «نویدکاران» برایمان بگویید.
ما 27 سال است که در صنعت غذایی فعالیت میکنیم. در ابتدا با ورود به عرصه بستهبندی صنایع غذایی کارمان را در سال 1375 شروع کردیم و به تدریج آن را در صنعت غذا ادامه دادیم. طی دهه نود با استراتژی توسعه فعالیتهای شرکت از ظرفیتهای کارخانجات دیگر برای OutSource محصولات جدید استفاده کردیم و سبد کالاییمان را توسعه دادیم. ولی در اواخر دهه نود به این نتیجه رسیدیم که باید وارد عرصه تولید برخی از محصولات شویم. در حال حاضر دو کارخانه داریم که یکی از آنها در صنعت بستهبندی و تولید انواع اقلام گرانولی و پودری فعالیت میکند.
در حدود ده گروه کالایی، محصولات متنوعی داریم. از گروههای شاخصمان میتوانم به حبوبات، ادویجهجات، خشکبار، آردها و غلات، سبزیجات خشک و … اشاره کنم.
اواخر دهه نود ما به صنعت کنسرو، ترشیجات، مرباجات و شربتها رو آوردیم. کارخانه دوم ما کارخانه صنعتی و پروسسی است که در صنعت کنسرو و ترشیجات فعالیت میکند. در کارخانه دوم محصولات متنوعی داریم که در آن هفت گروه کالایی تولید میشود. در مجموع شرکت «برتر» دارای یک سبد گسترده از محصولات است که در حال حاضر بیش از 250 اسکییو کالای فعال داریم که در حدود 18 گروه کالایی و همه محصولات با برند «برتر» تولید و عرضه میشود. برند «برتر» تقریباً در بازار ایران به لحاظ تنوع گروهها و اسکییوی محصول منحصربه فرد است. ما متنوعترین سبد مواد غذایی را با یک برند داریم.
وجه تمایز برند شما با سایر رقبا در چیست؟
موضوعی که باعث رشد فعالیتهای ما و توسعه آن شده توجهی است که از ابتدا به موضوع کیفیت داشتیم. من اعتقاد داشتم که بهترین تبلیغ برای محصولات غذایی، کیفیت محصول است. چرا که با تبلیغات میشود محصول را یکبار به مصرفکننده عرضه و او را مجاب کرد که محصول را خریداری کند. اما برای وفادارسازی مشتری، کیفیت مطلوب است که نظر مخاطب و مصرفکننده را جلب میکند. در این موضوع فکر میکنم برند «برتر» موفق بوده چرا که ما استراتژی کیفیت مطلوب را از ابتدا به عنوان یک استراتژی کاری انتخاب کردیم و همین امر باعث شده که رفتهرفته مصرفکنندگان ما، مصرفکنندگان وفادار برند ما باشند و همین موضوع زمینهساز توسعه فعالیتها و به نوعی توسعه سبد محصول ما شد.
ما وارد هر گروه محصولی که شدیم تقریباً از استقبال خوب مصرفکنندگان به لحاظ اعتباری که برندمان نزدشان داشت، برخوردار شدیم و رفتهرفته سبد کالایی ما گستردهتر شد.
نظافت و بهداشت چقدر در کیفیت محصول نهایی مؤثر است؟
بههرحال مسئله بهداشت و نظافت در صنعت غذا مطلب بسیار مهمی است که به لحاظ بحث کیفیت و ایمنی محصول تأثیرگذار است. طبیعی است که در صنعت غذا در موضوع نظافت سالنهای تولیدمان که عموماً هم سالنهای بزرگی است، بحث نظافت برای ما یک مسئله جدی بوده و با اجرای اولین طرح توسعه و با توجه به کف سالنهایمان که اپوکسی بود، احساس کردیم به دستگاههای نظافت و شستوشو نیاز داریم. نظافت انبار صنعتی بزرگی که سالها بعد به متراژ 3500 متر مربع احداث کردیم، طبیعی بود که فقط با این دستگاهها امکانپذیر است. داشتن یک محیط تمیز و عاری از آلودگی در ایمنی محصول، سلامت محصول و کیفیت بستهبندی و محصول نهایی که به دست مشتری و مصرفکننده رسانده و عرضه میشود، خیلی مهم است. بنابراین همواره موضوع نظافت و استفاده از دستگاههای نظافت صنعتی مدنظر ما بوده و هست.
برای نظافت تجهیزات بخش تولید از دستگاههای خاصی استفاده میکنید؟
در سالنهایی که آلودگیها و خاک و غبار وجود دارد، از ماشینهای شستوشو استفاده میکنیم و در سالنهایی که تولید صنعتی داریم، از ضدعفونیکنندهها و از موادی که آلایندگی چربی و میکروبها را از بین میبرد، استفاده میکنیم. به طور کلی موضوع نظافت، ایمنی و بهداشت در تولیدات ما خیلی نقش دارد و برای ما حائز اهمیت است. بنابراین سعی میکنیم محیط را تا حدی ایزوله کرده و از آلودگی دور کنیم و همینطور برای نظافت از دستگاههای صنعتی بهره ببریم.
از یک نشریه که دغدغه نظافت دارد، چه توقعی دارید؟
این نشریه میتواند در آموزش برای چگونگی استفاده از ابزار و امکانات صنعتی برای رفع آلودگیها و آلایندگیها به صنایع کمک کند و فکر کنم مهمترین رسالتی که میتواند داشته باشد توسعه فرهنگ استفاده از ابزارهای صنعتی برای داشتن محیطی سالمتر، بهداشتیتر و تمیزتر است و میتواند در این زمینه مؤثر باشد.
صنعت غذایی ایران در مقایسه با دیگر کشورهای دنیا در چه جایگاهی قرار دارد؟
محصولات صادراتی کشاورزی و باغیِ ایران به لحاظ طعم و کیفیت عالی هستند و هم مخاطب بین المللی دارند و هم مخاطب ایرانیان خارج از کشور که خودشان ظرفیت قابل توجهی هستند. برای تأمین نیازهای داخلی و هم برای صادرات، ظرفیتهای تولید بسیار خوبی در این زمینه وجود دارد.
صنعت غذایی هم در این سالها رشد خیلی خوبی داشته است. در نمایشگاه اگروفود تقریباً بخش قابل توجهی از صنعت غذا ارائه میشود و با این ظرفیتها میتوانیم در بازارهای بینالمللی حضوری قوی و جدی داشته باشیم.
همچنین میتوانیم سهم صادرات محصولات کشاورزیمان را ارتقاء بدهیم و از بازارهای خوب بینالمللی سهم بگیریم. بنابراین در مجموع، صنعت غذا ظرفیتهایی دارد که این نمایشگاهها به شناخت بهتر این ظرفیتها، کمک میکند: شناخت صادرکنندگان از ظرفیت تولیدی صنعتی ایران و شناخت تولیدکنندگان از ظرفیتهای صادراتی و بالطبع تلاش برای بالابردن سهم ما در بازارهای بینالمللی.
از افتخارات و جوایزی که برند شما طی این سالها کسب کرده برایمان بگویید
ما از همان ابتدای فعالیت سعی کردیم همه مجوزهای قانونی بهداشت و استاندارد را برای محصولاتمان اخذ کنیم. ما حتی در یک سری از محصولات، استانداردهای تشویقی داریم. از طرفی واحدی بودیم که طی سالهای گذشته از نشانهای بینالمللی هم استفاده کردیم. در سال 1999 در سوئیس از مؤسسه BID نشان ستاره طلایی کیفیت دریافت کردیم و در سالهای بعد در مجامع و نشستهای مختلف ایران نشانهای تولیدکننده نمونه، تولیدکننده باکیفیت، کارآفرین نمونه، صادرکننده نمونه را در سالهای متمادی اخذ کردیم. اینها افتخارات مجموعه «برتر» است.
سخن پایانی …
میخواهم به موضوعی که امروز صنعت ایران و طبعاً صنعت غذا با آن مواجه است، اشاره کنم. به خاطر شرایط اقتصادی و تورم مهمترین چالشی که صنعت با آن مواجه است، چالش سرمایه در گردش است. فکر میکنم بخشی از ظرفیتهای صنعتی ما به دلیل مشکلات تورم و در این دو سال گذشته به دلیل سیاستهای انقباضی پولی بانک مرکزی، نتوانسته احیاء شود و حتی در برخی از بخشها تحلیل رفته است.
رسالت برنامهریزان اقتصادی و حاکمیت و دولت این است که به این موضوع توجه بیشتری داشته باشند. صنعت به طور کلی موتور محرک اقتصاد و کشور است. ما در صنعت غذا ظرفیتهای خیلی خوبی داریم. صنایع ما به خاطر شرایط اقتصادی نیاز به حمایتهای مالی و سرمایهای دارند. دولت باید برای این موضوع برنامه ویژه داشته باشد. حالا که بانکها سیاستهای انقباضی پولی دارند من فکر میکنم دولت باید برای رفع این نقیصه برنامه داشته باشد و صنعت را به لحاظ سرمایهای پیشتیبانی کند تا ظرفیتهای ایجاد شده احیاء و بهرهبرداری شده و تحلیل نرود و ما بتوانیم روند رشدی را که در دو دهه گذشته داشتیم، حفظ کنیم. حتی حمایتهای ویژه میتواند این روند را تسریع کند بنابراین ظرفیت رشد بیشتر، توسعه فعالیتها در صنعت به طور کلی و بهخصوص در صنعت غذا وجود دارد، نیاز به حمایتهای مالی بیشتر است و امیدوارم که دولت و وزارتخانههای ذیربط به این موضوع توجه کنند و برنامههای حمایتی ویژه از صنعت داشته باشند.
ما متأسف میشویم که با سالها زحمت و تلاش و ظرفیتهای ایجاد شده به خاطر محدودیتهای مالی و سرمایهای نتوانیم از این ظرفیتها خوب استفاده کنیم. امیدوارم سالهای آینده، سالهای رشد و شکوفایی بیشتر صنعت ایران و زمینه جهش صادرات غیرنفتی ما در این بخش باشد.
سپاسگزارم از شما که انعکاس دهنده رویدادهای نمایشگاه هستید.
متن کامل این گفت و گو در شماره 39 فصلنامه ویکیکلین منتشر شده است.
لینک کوتاه: https://wikiclean.ir/ahpg