مهندس مهدیه نصیری، «کیفیت» در هرکاری یکی از مهمترین دغدغههای نیاز مشتریان در تمام جنبههای زندگی است. میل به کمالگرایی، درست و کامل بودن، ایجاد بهترین با پرداخت کمترین هزینه و زمان در هر کاری ما را به سمت فهمیدن و درک بیشتر و جامعتر «کیفیت» سوق میدهد. با دو پرسش مهم «چرا؟» و «چگونه؟» ما میتوانیم به درستترین (نه لزوماً بهترین) حالت وجود هر چیزی دست یابیم.
***
«کیفیت»، میزانی است که مجموعهای از ویژگیهای ذاتی یک مورد را برآورد میکند. اصطلاح «کیفیت» میتواند همراه با یک صفت مانند ضعیف، خوب یا عالی به کار برده شود.
تعریف کیفیت
«کیفیت» شاخصی برای اندازهگیری عملکرد درست و خوب از انتظارات در یک محصول است. همچنین «کیفیت» صفت یا ویژگی متمایزی است که کسی یا چیزی از آن برخوردار است. «کیفیت» به این معناست که یک چیز در مقایسه با سایر چیزهای مشابه چقدر خوب است و درجه برتری آن را نشان میدهد.
برای دستیابی به «کیفیت» بهترین روش، قبل از شروع انجام آن کار، ایده یا محصول است. یعنی پیش از آنکه مهندسی در یک محصول انجام گیرد یا طرحی ایجاد شود، جنبههای کیفی آن محصول از منظر ایمنی، استاندارد و اثر بخشی آن در نظر گرفته شود.
«کیفیت» را میتوان به این صورت تعریف کرد که محصول چقدر عملکرد مورد نظر خود را به خوبی انجام میدهد.
در تجارت، مهندسی و تولید، «کیفیت» یک صفت ادراکی، مشروط و تا حدودی ذهنی است و ممکن است توسط افراد مختلف به گونههای متفاوت درک شود. مصرفکنندگان ممکن است بر کیفیت مشخصات یک محصول/ خدمت یا نحوه مقایسه آن با رقبا در بازار تمرکز کنند. تولیدکنندگان ممکن است کیفیت انطباق یا میزان تولید محصول/ خدمت را به درستی اندازهگیری کنند. پرسنل پشتیبانی ممکن است کیفیت را در درجهای که یک محصول قابل اعتماد، قابل نگهداری یا پایدار است اندازهگیری کنند.
به طور کلی، «کیفیت» در کسب و کار عبارت است از «تولید کالا یا خدمتی که منطبق بر درخواست و نیاز مشتری، با سطح کیفی مناسب و در زمان مناسب باشد».
کیفیت محصول یا خدمات نباید کمتر یا بیشتر از شاخصهای مدنظر باشد. «کیفیت» بیش از حد منجر به هزینههای اضافی غیرضروریِ تولید میشود.
تاریخچه کنترل کیفیت
گرچه به یک روایت میتوان گفت که تاریخ کنترل کیفیت با تاریخ صنایع و اختراعات همزمان بوده و از روزی که بشر اقدام به ساخت ابزارها و وسایل و ضروریات مورد نیاز خود کرده، همواره در صدد بهبود کیفیت آنها بوده است اما این موضوع تا زمان انقلاب صنعتی و تولیدات انبوه، خیلی جدی گرفته نشد و هنوز هم جز معدود کشورهای صنعتی پیشرفته مانند ژاپن، آمریکا و انگلیس در بسیاری از کشورها در عمل بهای چندانی به آن داده نمیشود، مگر کشورهایی که برای صادر کردن تولیدات خود ناچار به کاربرد آن هستند.
مفاهیم اولیه کنترل کیفیت از سالهای ۱۹۰۰ در دنیا مطرح شدند، در سال ۱۹۲۴والتر ای شوهارت (Walter. A. Shewhart) از شرکت تلفن بل، یک نوع نمودار (چارت) آماری برای کنترل کیفیت و متغیرهای آن تهیه و مورد بهرهبرداری قرار داد که در واقع شروع استفاده از آمار در کنترل کیفی بود. بعدها در همین دهه، همکاران شوهارت H. F. Dodge و H.G. Romig درباره پذیرش محصول از طریق بازرسی، نمونهبرداری و آزمون نظراتی ارائه کردند.
ادامه دارد…
این مطلب در شماره 39 نشریه ویکیکلین و در صفحه 42 منتشر شده است. برای مشاهده آنلاین تمامی صفحات این شماره اینجا را کلیک کنید.
لینک کوتاه: https://wikiclean.ir/4aae