دکتر عباس کیا – هنگام ارزیابی بهرهوری کارکنان در موقعیتهای کاری و پُرمشغله و سخت امروزی، عناصر متعددی در نظر گرفته میشود. اهمیت پاکیزگی از آن قبیل مواردی است که نمیبایست به هیچ وجه دستکم گرفته شود. حفظ یک فضای کاری تمیز و منظم، فراتر از زیباشناسی صرف بوده و ممکن است تأثیر قابل توجهی بر تمرکز کارکنان، بهرهوری و رفاه این دسته از تلاشگران داشته باشد. در این مقاله تحلیلی، بر این خواهم بود که عناصر پاکیزگی و پیامدهای مؤثر آن را بر بهرهوری کارکنان مورد بررسی قرار دهم.
تأثیر روانی پاکیزگی محیط کار
یک فضای کاری و تمیز و مرتب، قدرت تغییر طرز تفکر کارکنان را به همراه دارد. در گام اول تأثیر بصری یک محیط بکر و منظم، به طور ناخودآگاه، نشانه نظم و انضباط آن محیط است که بیدرنگ حس آرامش و کنترل را ایجاد و برانگیخته میکند و به کارکنان اجازه میدهد تا با تمرکز و دقت بیشتر به وظایف خود مشغول شوند.
علاوه بر موارد فوق، فضای بدون درهم ریختگی، حواس پرتی را به شدت کاهش میدهد و باعث بهبود تمرکز و افزایش بهرهوری کارکنان در طول روز میشود. همچنین پاکیزگی ضمن ایجاد یک فضای هماهنگ، فرهنگ کاری مثبت را ترویج میکند که بهصورت مستقیم باعث تشویق مشارکت و انگیزه کارکنان میشود.
پس میتوان اینگونه گفت که یک فضای کاری به انضمام زیبایی بصری و عاری از هرگونه آلایندگی اعم از درهم ریختگی و… روحیه کلیه کارکنان را بهبود بخشیده و میتواند به نگرش مثبت آنها نسبت به انجام بهتر کارها، کمک شایانی داشته باشد که در نتیجه منتج به افزایش خلاقیت و بهبود بهرهوری خواهد شد.
مزایای سلامتی یک محیط کار تمیز
علاوه بر ظاهر بیرونی، یک محل کار تمیز برای حفظ سلامت و رفاه کارکنان بسیار ضروری است. کاهش مؤثر میکروبها، آلایندگیها و سایر موارد مشابه که ممکن است باعث بیماری شوند، با تمیز کردن و بکارگیری از متدهای نظافت معمولی، انجام میپذیرد. کاهش میزان غیبت، روزهای مریضی کمتر به صورت کاملاً طبیعی بهرهوری بالاتری را به همراه دارد که نتیجه بکارگیری نیروهای کاری سالم خواهد بود. به عبارت دیگر از این زاویه نیز میتوان به این مهم پرداخت که با بیماری یکی از کارکنان، تأثیر روانی سرایت این مریضی به سایرین و ترس از این موضوع، خود نیز به تنهایی میتواند باعث کاهش تمرکز و بهرهوری شود.
همچنین میتوان اینگونه اذعان داشت، هنگامی که کارکنان از نظر جسمی خوب و سالم هستند، میتوانند انرژی و تمرکز خود را به طور کامل به مسئولیتهای محوله اختصاص دهند که در نتیجه کارایی و بازخورد را بهبود خواهد بخشید. علاوه بر این، یک محیط پاک و سالم، پیام مراقبت و اولویت داشتن این مهم را برای رفاه کارکنان منتقل و منتشر میکند که منجر به سطوح بالاتر رضایت شغلی و انگیزه کارکنان میشود.
پاکیزگی تأثیر عمیقی بر ادراک یک سازمان توسط ذینفعان خارجی دارد. هنگامی که مشتریان، بازدیدکنندگان و شرکای تجاری بالقوه وارد یک فضای کاری تمیز و مرتب میشوند، پیامی قوی از حرفهای بودن و شایستگی را دریافت میکنند. با القای اعتماد و ایمان به مهارتهای یک سازمان، یک فضای پاک به عنوان تصویری قابل مشاهده از تعهد آن مجموعه به کیفیت و توجه به جزئیات عمل میکند. علاوه بر این، یک محل کار مرتب، روحیه کارکنان را بالا میبرد و یک محیط کاری حمایتی فراهم میکند که تشویق همکاری، خلاقیت و تولید را در پی خواهد داشت.
به احتمال زیاد وقتی کارکنان از محیط کاری خود لذت میبرند، احساس میکنند به بهترین شکل مشغول فعالیتهای روزانه خود هستند و از هم الهام میگیرند تا باعث خلق نتایج برجستهای باشند.
سازماندهی و کارایی محیط کار
یک فضای کاری نامرتب و کثیف میتواند به طور قابل توجهی مانع از رشد بهرهوری شده و جریان کاری را مختل کند. هنگامی که یک محیط کار از لحاظ فیزیکی آشفته باشد، کارکنان در یافتن اسناد، ابزارها و یا منابع لازم با چالشهایی مواجه میشوند که در نتیجه باعث اتلاف وقت و ناامیدی میشود و برعکس یک محیط کاری مرتب و منظم به کارکنان اجازه میدهد برای دسترسی سریع به آنچه که نیاز دارند، به راحتی دسترسی داشته باشند و یقیناً این فضا هم پویا خواهد بود و هم از راندمان کاری بالایی برخوردار خواهد بود. به عبارت دیگر با وجود هر چیز در جای تعیین شده خود، میتوان به وظایف خود سریعتر و مؤثرتر پرداخت که این موضوع عیناً همان مفهوم افزایش بهرهوری و رضایت شغلی را میرساند. پس یک فضای کاری سازمان یافته، حس کنترل و مدیریت را تقویت میکند و کارکنان را قادر میسازد تا با هدف و مسئولیت کار کنند.
تأثیر مواج در تمیزی یک محیط کار
تأثیر فراگیر پاکیزگی، بسیار فراتر از تأثیر تک تک کارکنان است. همانگونه که قبلاً نیز اشاره کردم، مشتریان یک شرکت یا سازمان یا شرکای تجاری مجموعهها قطعاً در اولین برخوردشان با یک فضای کاری، محیطی پاکیزه و مرتب و سرشار از نظم را در حافظه خود میسپارند و همانگونه که گفتیم این مهم نشان از تعهد شرکت و سازمان به کیفیت، دقت و حرفهای بودن است. پس چنانچه فضای کاری مرتب باشد، روحیه کارکنان بالا میرود و محیط دلچسب خواهد بود و در استمرار این اصل زمانی که کارکنان احساس ارزشمندی کنند، با مسیر موفقیت تیم همراه خواهند شد، خلاقانه فکر خواهند کرد و محیط کار به محیطی مثبت و سرشار از پویایی کار تیمی تبدیل میشود. پس نظافت نه تنها سرشار از منفعت برای افراد و کارکنان است، بلکه بهصورت مستقیم بر عملکرد و گسترش کلی سازمان تأثیر مثبت دارد. این اثر پیوسته را به اثر مواج تأثیر نظافت محیط بر بهبود عملکرد سازمان میشناسیم.
نتیجه گیری
تأکید بر اهمیت پاکیزگی در محیط کار، امری بسیار مهم و تأثیرگذار است. از تأثیر روانی آن گرفته تا مزایای سلامتی و تأثیر سازمانی. حفظ یک فضای کاری تمیز و سازمانیافته به طور مستقیم به بهرهوری کارکنان کمک شایانی میکند.
با سرمایهگذاری در بخش خدمات نظافتی، تأمین تجهیزات نظافتی صنعتی، جذب کارکنان خدماتی کارآمد میتوان محیط کاری را به سرعت و به سادگی و با دقت بالایی تمیز کرد که نتیجه آن بالارفتن حداکثری بهرهوری میشود و تکتک کارکنان از این مهم سود خواهند برد. مضاف بر اینکه یک محیط کاری بیعیب و نقص علاوه بر افزایش بهرهوری، مزیت برتری در کسبوکار را نیز به همراه خواهد داشت.
این مطلب در شماره 37 ویکی کلین و در صفحات 46-47 منتشر شده است. برای مشاهده آنلاین تمامی صفحات این شماره اینجا را کلیک کنید.
لینک کوتاه: https://wikiclean.ir/xkd0