مهندس محمدحسین مقدم، مدیرعامل شرکت «سپهرسپید ایرانیان» که در زمینه تأمین نیروی پرسنل خدماتی و نظافت نمای ساختمان فعالیت میکند، در حال حاضر دانشجوی مقطع لیسانس رشته شهرسازی است. با او پیرامون خدمات نظافت نمای ساختمان، خطرات کار در ارتفاع و همچنین استفاده از تجهیزات بهروز و مکانیزه نظافت صنعتی گپوگفتی داشتیم که در ادامه با هم میخوانیم.
مشاهده ویدئوی این گفت و گو در یوتوب
جناب مهندس کمی از خودتان، تحصیلات و سوابق کاریتان بفرمایید
محمدحسین مقدم هستم، مدیرعامل شرکت سپهر سپید ایرانیان و دانشجوی لیسانس رشته شهرسازی. شرکت «سپهرسپید ایرانیان» از سال 1384 در زمینه تأمین نیروی پرسنل خدماتی راهاندازی شد و از سال 1386 به صورت حرفهای درخصوص تأمین نیروی پرسنل با مجتمعهای مسکونی و اداری – تجاری همکاری خود را آغاز کرد و تا به امروز در بیش از 50 پروژه مسکونی و اداری – تجاری بزرگ تهران و برخی شهرستانها مشغول به فعالیت است.
چه شد که تصمیم گرفتید در حوزه خدمات ساختمان فعالیت کنید؟
بهصورت کاملاً اتفاقی. بدون هیچ پیشبینی قبلی و بدون برنامهریزی ما برای یک کار اقتصادی مشغول تأمین فضایی بودیم. زمانی که طراحی دکوراسیون این فضا به پایان رسید، با یک شرکت خدماتی برای نظافت این پروژه تماس گرفتیم. بعد از آن به ذهن من خطور کرد که این حوزه (خدمات نظافتی) نیاز به بهبود دارد و بستر فعالیت در آن هم فراهم است. ما سال 1384 در این حوزه وارد شدیم و سپس شرایط را به نحوی تغییر دادیم و رسیدیم به امروز که بهصورت تخصصی با مراکز اداری، تجاری و مسکونی بزرگ فعالیت میکنیم.
در دوران کرونا کسبوکار شما با چه چالشی مواجه شد و راهکارتان برای برونرفت از این چالش چه بود؟
طبیعتاً در دوران کرونا شغل ما دستخوش تغییر بود و البته در مجموع به نفع ما تمام شد. از این حیث که ما هم در حوزه نظافت باید مبارزه میکردیم و به نوعی در بحث اجرا میبایست روند را به شکلی تغییر میدادیم که بتوانیم با این بیماری مقابله کنیم. به همین دلیل تغییر و تحولاتی ایجاد کردیم و نتیجه مثبتی داشت. بعد از کرونا هم مجبور بودیم تغییرات را حذف کنیم و به روال عادی برگردیم.
در واقع پس از شیوع بیماری کرونا مردم بیشتر از قبل به نظافت حساسیت نشان میدهند. با توجه به اینکه در ابتدای همهگیری شایع شده بود که امکان دارد کووید-19 از طریق سطوح و وسایل هم منتقل شود، سختی کار ما دوچندان شد و میبایست با دقت بیشتری نظافت سطوح را انجام میدادیم. از طرفی هم این بیماری در بین پرسنل خودمان هم میتوانست اتفاق بیفتد و ما برای جلوگیری و کنترل این مسائل هم مجبور بودیم یکسری محدودیتها اعمال کنیم که حتی رفتو آمد و مرخصیهای نیرویهایمان را تحتالشعاع قرار میداد. ما سعی کردیم با استفاده از مواد شویندههای موجود و مواد ضدعفونیکننده، با دقت بیشتری نظافت را انجام دهیم و از طرفی هم تلاش کردیم با مطالعه از روند گسترش و انتقال بیماری جلوگیری کنیم. به هر حال در تمامی پروژهها همه نگاهها به سمت خدمات و نیروهای نظافتی بود که چگونه بتوانند با این موضوع مقابله کنند.
آیا کسبوکار شما در حال حاضر با دوران قبل از کرونا تغییرات اساسی دارد؟
بله. به لحاظ دانش، ما مجبور بودیم خودمان را بهروز کنیم. البته با توجه به اینکه شکل کار ما بهصورت قراردادی یا پروژهای و سالیانه است، پس از کرونا شاید خیلی تحت تأثیر قرار نگرفتیم. اما در دوران کرونا به برخی پروژههایی که حتی طرف قرارداد ما هم نبودند، مشاوره میدادیم و یا بهصورت پارهوقت برای ضدعفونی، نیرو در اختیارشان قرار میدادیم ولی پس از کرونا طبیعتاً به روال عادی برگشتیم.
مزایای استفاده یک مجتمع مسکونی یا تجاری برای نظافت ساختمان از شرکتهایی که خدمات تخصصی ارائه میکنند، چیست؟
سؤال خیلی خوبی است. این موضوع برمیگردد به دیدگاه مدیران مجتمعها. روال عادی و سادهاش این است که پرسنل خدماتی را خودشان استخدام کنند و خودشان هم مدیریت و اجرای خدمات را برعهده بگیرند. ولی شرکتهای خدماتی بهخصوص شرکت «سپهرسپید ایرانیان» بهصورت ساختارمند و نظاممند در این زمینه فعالیت میکند. ما از زمان جذب نیرو با دقت بسیار بالایی این کار را انجام میدهیم. به این شکل که بهصورت مویرگی با شرکتهای کاریابی در ارتباط هستیم. بزرگترین وجه تمایز ما با دیگر شرکتها، بحث آموزش پرسنل است.
مدیران پروژهها به دلیل مشغله زیاد و دغدغههای متفاوتی که دارند، نمیتوانند آن را به صورت تخصصی انجام دهند. اما وقتی کار، برونسپاری شده و به پیمانکار واگذار میشود، پیمانکار هم اگر در این زمینه با تجربه باشد، راجع به آموزش نیروها متمرکز میشود. واقعیت این است که از دید ما «نیروی خوب» یا «نیروی بد» وجود ندارد. از دید ما «نیروی آموزشپذیر» و «نیروی آموزشناپذیر» وجود دارد. ما سعی میکنیم نیروهای آموزشپذیر را به کار بگیریم و در این زمینه هم توانستیم موفق باشیم.
وقتی نزدیک به 16 سال با یک پروژه قرارداد داشته باشیم و طی این مدت از پرسنلی استفاده کرده باشیم که همواره با نظارت ما تحت آموزش بودهاند و سعی کردهایم مشکلاتشان را برطرف کنیم و نقاط قوتشان را ارتقاء دهیم؛ این امر، وجه تمایز ما نسبت به نحوۀ استخدام نیرو توسط خود آن پروژهها میشود.
نیروهای تحت استخدام ما به لحاظ اخلاق و رفتار، چگونگی استفاده از ماشینآلات و تجهیزات و مواد شوینده، آداب اجتماعی و موارد دیگر آموزش میبینند و ما تمامی این موارد را به دقت زیرنظر خواهیم داشت.
فرآیند آموزش بسیار مهم و تأثیرگذار است و همانطور که گفتم وجه تمایز ما فقط بحث آموزش است وگرنه نیرویی که در شرکت ما استخدام میشود با نیرویی که به صورت مستقیم در پروژه به کار گرفته میشود، میتواند مشترک یا ثابت باشد.
با توجه به رشد و پیشرفت عجیب و غریب تکنولوژی، در شرکت شما چقدر از تجهیزات بهروز نظافتی استفاده میشود؟
خیلی طبیعی است. ما میبایست باتوجه به پیشرفت، خودمان را آپدیت کرده و تغییرات را لحاظ کنیم. ما با بهروزترین ماشینآلات و تجهیزات نظافتی کار میکنیم. با بهترین برند ایران که در این زمینه فعالیت میکند همکاری بسیار نزدیکی داریم و زیرنظر آن شرکت سعی میکنیم آموزش ببینیم و به نیروهایمان انتقال دهیم.
پاکسازی دورهای نمای ساختمان باید به طور استاندارد هرچند وقت یکبار انجام شود؟ پیشنهاد شما برای پاکسازی هرچه بهتر نمای ساختمان چیست؟
این استاندارد میتواند تابع متغییرهای متفاوتی باشد. مثل شکل سازه، محل و نوع نما و از همه مهمتر نوع آلودگی. در بحث انجام این کار، تصمیمگیری، مهمترین موضوع سیاستهای مدیران است ولی بهصورت روال و روتین، حداقل پایان هر فصل نمای ساختمان باید نظافت شود. این حداقل روندی است که میتواند به زیبایی نمای ساختمان کمک کند.
از روشهای دسترسی به ارتفاع برایمان بگویید و اینکه در حال حاضر از چه روشی برای این کار استفاده میکنید؟
دسترسی به ارتفاع روشهای مختلفی دارد. داربست شاید سنتیترین و قدیمیترین روش است که البته هنوز هم به صورت خیلی محدود استفاده میشود. علتش این است که معایب زیادی دارد. داربست، نمای ساختمان را زشت میکند. برای تردد ساکنان ساختمان ایجاد مزاحمت کرده و از همه مهمتر در مدت زمانی که داربست روی نمای ساختمان نصب است، راه دسترسی به ساختمان را برای سارقان فراهم میکند.
طناب شاید روش نوینی است که از ورزش صخرهنوردی الهام گرفته شده و امروزه در تمام دنیا از آن استفاده میشود. در این روش اگر نکات ایمنی رعایت شود، برای دسترسی راحت به هر نقطه از نمای ساختمان بسیار سریع است.
استفاده از طناب چه خطراتی برای کاربری که از آن استفاده میکند، دارد؟
با توجه به اینکه یک نفر قرار است در ارتفاع فعالیت کند، از هر روشی که استفاده کند، خطر تهدیدش میکند. داربست، کلایمر، راپل. فرقی نمیکند. اما روش طناب تا زمانی که فرد خودش را به نزدیکترین نقطه برای فرود میرساند، روی لبه پشت بام، اگر نکات ایمنی را رعایت کرده باشد و طناب را به خودش وصل کرده باشد، هیچ خطری تهدیدش نمیکند. اما حین اجرا یا قبل از اینکه فرود را آغاز کند، اگر نکات ایمنی را رعایت نکرده باشد، این روش میتواند بسیار مخاطرهآمیز باشد.
نصب طناب چه فرایندی دارد؟ آیا توسط یک ناظر انجام میشود؟
بهصورت استاندارد و البته در شرکت «سپهر سپید ایرانیان» اینطور است که یک نفر بهعنوان سوپروایزر، ناظر بر تمامی این موارد است. ایشان مسئول است که تجهیزات را چک کند. در زمان بستن کارگاه برای آغاز فرود، پرسنل میبایست تمامی این موارد را بازدید کنند و خود نیرو قبل از اینکه فرودش را آغاز کند، موظف است طی سه مرحله حتماً چک کند، حتی آن اجرای کار توسط سوپروایزر را.
اعم کار شما در حوزه کار در ارتفاع اغلب نظافت شیشه است؟
ما در حوزه کار در اتفاع در زمینههای مختلفی کار میکنیم: شستوشوی نما، رنگآمیزی نما، مقاومسازی نما، آببندی، نصب هرگونه اکسسوری روی نما از قبیل دوربین، نورپردازی نما، اما بخش غالب این امر را بحث شستوشوی نما در برمیگیرد.
مراحل شستوشوی نمای ساختمان به چه شکل است؟
ما در 2 مرحله، شستوشوی نمای ساختمان را انجام میدهیم. ابتدا کل نمای ساختمان را با واترجت صنعتی پاکسازی و تمیز کرده و پس از آن بخشهایی مثل شیشهها یا کامپوزیتها را بهصورت مجزا شستوشو میکنیم که درخشش و زیبایی بیشتر نما را در پی خواهد داشت.
برای مجتمعهایی که ارتفاع زیادی ندارند از دستگاه نماشوی استفاده نمیکنید؟
از ارتفاع 6متری به بالا، راه دسترسی به ارتفاع را با طناب انجام میدهیم. اما دستگاه نماشوی را که بسیار هم کاربردی است، بیشتر در قسمتهایی از آن بهره میگیریم که امکان استفاده از طناب را نداشته باشیم.
برای شستوشوی نما از چه ماده شویندهای استفاده میکنید؟ چگونه تهیه یا ساخته میشود؟ آیا از مشخصات و ویژگی خاصی باید برخوردار باشند؟ آیا ساخته خودتان است یا از خارج از ایران وارد میشود؟
باتوجه به شکل و جنس نمای ساختمان و همینطور نوع آلودگی که وجود دارد، از مواد شوینده متناسب با آن باید استفاده کرد. هم مواد شوینده وارداتی داریم و هم محصولات ایرانی که باکیفیت هستند و ما در این زمینه از آنها استفاده میکنیم.
رنگ مخصوص نمای ساختمان چه ویژگیهایی باید داشته باشد و به لحاظ محبوبیت چگونه طبقهبندی میشود؟
تنها ویژگی رنگهایی که در نما استفاده میشود این است که در برابر نور خوشید و رطوبت، مقاوم باشند. اما بهصورت روتین از رنگهای اکریلیک استفاده میکنیم. رنگهای پایه آب که روی نما استفاده میشود و در برابر سرما و گرما و همچنین تابش آفتاب، قدرت کشش بیشتری دارند.
رنگآمیزی ساختمان چه مراحلی دارد؟
ابتدا بحث شستوشوی نما و پاکسازی آن را داریم. سطح نما میبایست از همه آلودگیها زدوده شده تا آماده رنگآمیزی شود. بعد از آن بتونهکاری، سمباده و پرایمر نما را داریم و در آخر top code و رنگ نهایی اجرا میشود.
آیا رنگ نمای ساختمان بهصورت دورهای باید تمدید یا تجدید شود؟
خیر. بستگی به رنگ و جنسی که در نما استفاده شده، دارد. فرسایش رنگ در طول سالهای گذشته طبیعاً وقتی قسمتی از نما فرسوده یا اصصلاحاً پوسته شده و تبله میکند، آن رنگ باید تجدید شود.
بستگی به اجرای رنگ قبلی، مدت زمان، کیفیت و نحوۀ اجرایی که انجام شده، آلودگیهایی که در محیط وجود دارد و با توجه به سلیقه شخصی کارفرما رنگ نما ممکن است تجدید شود.
کلام آخر
بسیار خوشحال شدم از وقتی که در اختیار بنده قرار دادید. امیدوارم با کمک مجله خوب ویکیکلین آگاهی و دانش مردم را نسبت به نظافت تخصصی که نیاز جامعه است، ارتقاء دهیم. ما هم در این راستا سعی میکنیم تا فعالیتمان را همواره توسعه دهیم.
موفق باشید.
این مطلب در شماره 37 ویکی کلین و در صفحات 28 تا 30 منتشر شده است. برای مشاهده آنلاین تمامی صفحات این شماره اینجا را کلیک کنید.
لینک کوتاه: https://wikiclean.ir/ypwy