صنعت نظافت در ایجاد دنیایی پایدارتر سهم دارد و با استفاده از تکنولوژی میتوان پیشرفتهای قابل توجهی بهدست آورد. دانیلا ایگنر- مدیر پایداری زیستمحیطی در گروه چرچیل (Churchill Group) دربارۀ چگونگی این امر توضیح میدهد.
درحال حاضر، تعداد زیادی این حقیقت را پذیرفتهاند که جهان با وضعیت اضطراری آبوهوایی روبهرو است. در سالهای اخیر شاهد بودهایم که رویدادهای آبوهوایی شدید به طور مکرر و با شدت بیشتر اتفاق میافتد.
تغییرات اقلیمی نگرانکنندهتر از همیشه
بسیاری از دانشمندان علوم آبوهوایی هشدار میدهند که در صورت عدم اتخاذ اقدامات جدی و هماهنگ، این روند بدتر خواهد شد. از زمان آتشسوزی شدید جنگلها و مراتع استرالیا از ژانویه 2020، تا بارشهای شدید و غیر قابل پیشبینی که باعث وقوع سیلهای ناگهانی در اروپای مرکزی در جولای 2021 شد، اینطور به نظر میرسد که تمام مناطق دنیا به طور روزافزونی در معرض بروز خشکسالی و طوفان هستند. به علاوه، همهگیری ویروس کرونا که دورۀ بسیار دشواری برای شماری از کسبوکارها، اکثریت افراد و کل جوامع بود، تأثیر مثبتی هم داشته و آن، کاهش آسیب انسان بر محیطهای طبیعی بوده است. در مقابل این دورنما، تمام نگاهها به کنفرانس تغییرات آبوهوایی سال 2021 سازمان ملل متحد در گلاسکو و میلان بوده است که بیشتر به نام COP26 شناخته میشود.
موضوع اصلی در کنفرانس COP26
در این گردهمایی، رهبران دنیا موضوع پایداری را در بالاترین اولویت در صورتجلسه جهانی قرار دادهاند و شاخص مهمی را تعیین کردند تا اقدامات مشترکی در زمینه آبوهوا در دهههای آینده انجام بگیرد. آیا ملتهای دیگر هم روش بریتانیا برای رسیدن به اقتصاد مبتنی بر حذف کامل آلایندههای گرمکننده زمین تا سال 2050 را دنبال میکنند؟
پایداری در صنعت نظافت
شرکتها و کسبوکارها نقش بسیار زیادی در حذف کامل آلایندههای گرمکنندۀ زمین تا سال 2050 دارند. همه بخشها باید برای رسیدن به این هدف مشارکت کنند که شامل صنعت نظافت هم میشود. این صنعت پتانسیل کمک برای مقابله با مشکل پیچیدۀ تولید زباله و پسماند در سرتاسر دنیا را دارد.
بنابر آمار بانک جهانی، فقط بیش از 2 میلیارد تن زباله در سال 2016 تولید شده است که 12 درصد از آن (معادل 242 میلیون تن) از مواد پلاستیکی هستند. از آن زمان، جمعیت جهان افزایش پیدا کرده و از 7.46 میلیارد نفر به 7.79 میلیارد نفر رسیده است و در کنار آن، گسترش شهرسازی هم موجب تولید میزان زباله بیشتری شده است. در واقع، تا سال 2050 که بریتانیا رسیدن به میزان آلاینده صفر را هدفگذاری و برنامهریزی کرده است، جمعیت کره زمین 9.74 میلیارد نفر خواهد بود و با چنین شرایطی مقدار زباله از میزان فعلیاش تا 70 درصد رشد میکند. این دورنماها ترسناک هستند و بدون اقدامات و تعهدات جدی پایداری محور، مسائل جدی در راستای پیشبرد و دستیابی به هدف و آرزوی میزان آلاینده صفر ایجاد میشود.
مدیریت هوشمندانهتر پسماند
با این حال، افزایش تعداد راهحلهای تکنولوژیمحور برای کمک به مدیریت مؤثرتر پسماند، قطعاً دلیلی برای خوشبینی نسبت به آینده را به ما میدهد. نقش فناوریهای دیجیتال در مدیریت تجهیزات و نظافت مراکز مختلف مدتی است که متداول شده و در حقیقت، نوآوریهای مورد نیاز، برای ایجاد تغییرات وجود دارند و آنچه که بیشتر از هر چیزی لازم است، استفاده از فناوری موجود برای حل مشکلات مدیریت منابع و تجهیزات است.
اجازه بدهید که ثبت مقدار و دستهبندی پسماندها را به عنوان مثال درنظر بگیریم. در اینجا پلتفرمهای دیجیتال مخصوصی ایجاد و استفاده میشوند تا حجم و نوع پسماندها در مکانهای مختلف مانند ادارهها، هتلها یا تجهیزات صنعتی یا چنین مکانهایی را ثبت کنند. این پلتفرمها دادههایی را جمعآوری میکنند که به کاربران کمک میکند تا روند اصلی را تحلیل کنند و اطلاعاتی را از روشهای تفکیک انواع مختلف پسماند ارائه میدهد تا از ایجاد آلودگی اجتناب کرده و میزان پسماندی که باید در زمین دفن شود را کاهش دهند.
برای مثال: در منطقه سنت پانکرس اینترنشنال لندن، هر فروشگاهی که زباله تولید میکند، نشانی دارد که برای مدیریت زبالهشان استفاده میشود. وقتی زباله را به بخش خدمات میآورند، اپراتورها انواع مختلف زبالهها و مبدأ آنها را بررسی میکنند و هر نوع زبالهای (غذا، شیشه و…) وزن و ثبت میشود.
با این کار حساب دقیقی از میزان زباله تولیدی هر شخص و هزینه سرانه خدمات برای هر فروشنده به درستی محاسبه شده است. به همین شکل، خرده فروشها بیشتر مراقب تولید زباله هستند و بازیافت را جدیتر میگیرند، چرا که میدانند با این کار پاداش مالی دریافت میکنند. تمام دادهها در پلتفرم دیجیتال به نام Mo:dus و با رابطی کاربرپسند مدیریت میشوند.
نظافت پایدارتر
فناوری علاوه بر امکان مدیریت و پردازش هوشمندانهتر پسماندها، اجرای نظافت هوشمندانه و پایدارتر را هم آسان کرده است و این امر به روشهای مختلفی انجام میشود. برای مثال: سیستمهای اینترنت اشیاء (IoT) برای تغییر روش نگهداری سرویسهای بهداشتی از حسگرهایی استفاده میکند. این حسگرها دادههایی را دربارۀ میزان استفاده در طول زمان ارائه میکنند و میتوانند اطلاعاتی را درخصوص اقلام خاصی مانند دستمال حوله و یا دستمال توالت ارائه کنند و هنگام نیاز به تعویض آنها به کارکنان هشدار دهند؛ به علاوه با استفاده از دادههای زمانی، مدیران تجهیزات میتوانند با سفارش محصولات و عدم نیاز به ذخیره بیش از حد اقلام مورد نیاز، کارآمدی بیشتری داشته باشند. همچنین، سیستمهایی به این شکل، در منطقه سنت پانکراس هم استفاده میشوند و در انواع مکانها از ادارهها تا تأسیسات مسکونی قابل استفاده هستند.
نقش QR Code در نظافت
فناوری QR Code راهحل دیگری است که از کارهای نظافت هوشمندانه پشتیبانی میکند. کد QR با امکان یکیشدن با سیستمهای مدیریت ساختمان، میتواند برای ثبت قسمتهای نظافتشده ساختمان و زمان نظافت استفاده شود. این فناوری علاوه بر مشخصکردن قسمتهایی که نیاز به نظافت دارد، مانع نظافت آن قسمتهایی میشود که به نظافت نیاز ندارد و به افزایش کارآیی و تقویت اصول پایداری کمک میکند. به علاوه، این کدها به ساکنان ساختمان کمک میکند تا بررسی کنند و متوجه شوند که هر قسمت چه زمانی نظافت شده و آیا نظافت به طور کامل انجام شده یا قسمتهایی بدون نظافت باقی مانده است؛ که این امر، به افزایش اعتماد مشتری کمک میکند. در واقع، نتیجه روشهای نظافت برپایه فناوری، خیلی فراتر از مسائل پایداری زیستمحیطی خواهد بود. راهحلهای هوشمندانه و شفاف به ایجاد اطمینان در بین گروههای مختلف مردم کمک میکند. برای اهالی یک ساختمان، راهحلهایی مثل بهداشت محیط کار و برنامههای ایمنی، این اطمینان خاطر را فراهم میکند که این فضاها در مقابل ویروس کووید19 ایمن هستند و کمک میکند تا ترس از بازگشت به محل کار از بین برود.
کنترل کیفیت کار
چنین پلتفرمهایی میتوانند به عنوان معیاری برای سنجش میزان بهداشت محیط مورد استفاده قرار بگیرند. این مبانی برای آگاهی تیمهای نظافت استفاده میشوند تا بدانند که مطابق استانداردها چه کارهایی را برای نظافت هر بخش انجام دهند. این نوع سیستمهای دادهمحور، دید جامعی از میزان تأثیرگذاری اصول نظافت را به کاربران میدهد و میتواند موجب ایجاد تغییرات استراتژیک شود. همچنین تکنولوژی، پتانسیل این را دارد که نوآوری و تصمیمگیری تیمهای نظافت را تقویت کند. آنچه که ما شاهد بودهایم، افرادی هستند که پیش از این معمولاً چندان تصمیمگیرنده نبودند اما به لطف تواناییشان برای دسترسی به دادههای مهم، هدایت پروژه را به دست گرفتند و بر آن تأثیر گذاشتند. بدون شک، تکنولوژی همچنان فرصتهای جدیدی را بهوجود میآورد و این امکان را به ما میدهد تا نوآوریهای بیشتری را در آینده ارائه کنیم. سازمانهایی که با آغوش باز از قدرت تکنولوژی استقبال کردند، نه تنها بیشترین دستاورد را، بلکه بیشترین سهم را هم در توسعه پایدار صنعت نظافت گسترده دارند.