مدیرعامل سابق کوروش مال که فارغالتحصیل مهندسی مکانیک است و فعالیتش را از شرکت بینالمللی مهندسی ایران (ایرتک) شروع کرده و سپس به عنوان مدیرعامل کارخانه ارج، عضو هیئت مدیره انجمن خودروسازان، عضو هیئت مدیره شرکت کمپرسورسازی، عضو هیئت مدیره بهمن دیزل و مدیرعامل کوروش مال (تا پاییز 1400) مشغول به فعالیت بوده، از نظافت مراکز تجاری میگوید و دغدغۀ مدیران یک مجتمع تجاری موفق.
در ادامه، گفتوگوی ویکیکلین با حسین تهوری را میخوانید.
ماهنامه ویکیکلین حدود 3 سال است که در حوزه نظافت صنعتی فعالیت میکند و سعی دارد به فرهنگسازی این مقوله به صورت تخصصی بپردازد. فکر میکنید تا چه میزان در این کار موفق بوده است؟
رویکرد گردانندگان نشریه ویکیکلین را میپسندم و تحسین میکنم، چرا که با رویکرد علمی و تخصصی به حوزه نظافت و بهداشت محیط میپردازد. در هر شماره از نشریه مطالب و موضوعات بهروز و کاربردی و قابل استفاده را میتوان ملاحظه کرد، بهطوری که خوانندگان در جریان آخرین تحولات و دستاوردهای این حوزه قرار میگیرند و لذا در این مدت کوتاه به تدریج توجه مدیران مراکز خرید (و سایر مجموعههای مرتبط) را به خود جلب کرده و گامهای مؤثری را در فرهنگسازی و ارتقاء سطح کیفی نظافت و بهداشت محیط برداشته و از همه مهمتر اینکه این نشریه را با اهتمام قابل تحسین به دست مدیران و مسئولان مرتبط در این حوزه میرساند و بازخورد لازم را جهت بهبود مطالب میگیرد. من صمیمانه از کوششهای بیدریغ گردانندگان نشریه نهایت تشکر را دارم.
وضعیت نظافت در مراکر تجاری را چگونه ارزیابی میکنید؟
حوزه نظافت و بهداشت محیط مراکز خرید بخش مهمی از مسئولیتها و وظایف اجرائی و مدیریتی است که با بهرهگیری از عواملی همچون نیروهای خدماتی، تجهیزات نظافتی و ملزومات مورد نیاز، سطح کیفی نظافت را در مجموعههای خود مدیریت میکنند. همچنین علاوه بر کادر اجرایی و خدماتی مجتمعها و مراکز خرید، بهرهبرداران (اعم از غذایی یا تجاری) نیز نقش مهمی در تمیزی و نظافت مجتمعها دارند، چرا که آنها نیز بخشی از مجموعه هستند و مراجعهکنندگان و مشتریان، تفکیکی بین آنها قائل نمیشوند و ارزیابیشان متوجه کل مجموعه و مدیر مجتمع خواهد بود.
بهعنوان مثال گاهی مشاهده میشود که کارگران واحدهای فودکورت با همان کفش و دمپایی که در آشپزخانه به پا دارند در مجتمع تردد میکنند و تمام زحمات نیروهای خدماتی را که چند لحظه پیش آنجا را تمیز کردهاند، به هدر میدهند و جای پای پرچربشان در مسیرهای تردد به جای مانده است و یا برخی بهرهبرداران، ظروف غذایشان را در دستشوییهای مورد استفاده مشتریان میشویند. لذا باید دستورالعملهایی وضع شود تا بهرهبرداران نیز موظف به رعایت نظافت و اصول بهداشتی مرکز خرید شوند.
به هر حال یکی از مهمترین دغدغههای یک مدیر مرکز خرید، تمیزی و نظافت بخشهای مختلف مجتمع است و اساساً نظافت و تمیزی به خصوص در مراکز پُرتردد و یا در زمانهای شلوغ، لحظهای است و نیاز به مراقبت و نظارت مستمر دارد و تا آنجا که به مالهای بزرگ مراجعه داشتهام، قریب به اتفاق آنها خوشبختانه موضوع نظافت و پاکیزگی مجموعه را جدی گرفتهاند و علیرغم نوسانات و مشکلات اقتصادی و افزایش هزینهها در زمینه نظافت کوتاهی نکردهاند و این جای تقدیر دارد.
بهرهگیری از دستگاههای نظافت صنعتی در مالها و مراکز تجاری چه تأثیری در پاخور این مکانها دارد؟
به طور طبیعی تمیزی و زیبایی محیط، حس خوبی به مراجعهکنندگان میدهد و آنها را از سپریکردن اوقات خود در مجتمع خسته نمیکند. بهخصوص بعد از شیوع کرونا که نقطه عطفی در بهداشت فردی و عمومی تلقی میشود مردم اهمیت بیشتری به این امر میدهند و اگر مجموعهای یا مرکز خریدی به این موضوع اهمیت ندهد و مثلا سرویسهای بهداشتی، راهروها، فودکورتها، آسانسورها وسایر بخشهای مرکز خرید کثیف باشند، قطعاً مراجعهکننده کمتری برای آمدن به مجتمع و رفتن به فودکورت وغذاخوردن در آنجا تمایل خواهد داشت وهمچنین بهرهبردار کمتری هم حاضر به اجاره و یا خرید واحد تجاری و یا غذایی از آن مجموعه نخواهد بود و به تدریج آن مراکز خرید به درجات پایینتر از نظر مردم تنزل خواهد کرد و از رونق خواهد افتاد.
و اما درخصوص بهرهگیری از دستگاههای نظافت صنعتی لازم است به این نکته اشاره کنم؛ با توجه به اینکه این دستگاهها فرآیند نظافت و تمیزکردن سطوح را در چند مرحله اسکراب، شستوشو با آب، بهکاربردن مواد شوینده و تمیزکننده و دوباره استفاده از آب و نهایتاً خشککردن، بهطور همزمان و سریع انجام میدهند و از طرفی با توجه به گستردگی سطوح در مالها، دو مؤلفه کیفیت و سرعت عمل در نظافت مالها اهمیت ویژهای پیدا میکند که از عهده نیروی خدماتی واقعاً خارج است و به وضوح تفاوت کیفیت نظافت و تمیزی که توسط دستگاههای نظافتی ایجاد میشود، با روش معمولی استفاده از سطل و تی، آشکار و روشن است.
تا به حال کاری بوده که با خودتان بگویید از سال بعد انجامش میدهم؟
بله اتفاق افتاده، ولی با مطالعه و طبق برنامهریزی بوده است. گاهی اوقات بهخاطر ابهامات در سیاستها، تغییر و تحولات سیاسی و یا حاکمیتی و نوساناتی که بهطور ناگهانی اتفاق میافتند و ما احاطهای به آنها نداریم یعنی دست ما نیست ولی بر روی تصمیمگیریهای ما تأثیر کمی و کیفی دارند، مجبور میشویم در اولویتهای کاریمان تجدیدنظر کنیم و این اجتنابناپذیر است ولی در مواردی که همهچیز مطابق یک برنامه زمانبندی انجام میشود حتی نمیتوانیم دقیقهای تأخیر داشته باشیم.
یک نوروز با تعطیلات ایدهآل برای شما چگونه میتواند باشد؟
نوروز با آن طراوت بهاری همواره برای ما مردم ایران نوید امید و زندگی بوده و در سراسر جهان، آغاز سال نو از شرقیترین تا غربیترین نقطه کره زمین برای همه ایرانیان در یک لحظه اتفاق میافتد و ایرانیان هرکجا که باشند، این ایام را جشن میگیرند و با رسم و رسومات خاص خود از قبیل خانهتکانی، دیدوبازدید، چیدن سفره هفتسین و خوردن سبزیپلو با ماهی به استقبال آن میروند و همه برای یکدیگر آرزوی سلامتی و موفقیت میکنند.
اینکه پرسیدید نوروزِ ایدهآل برای شما چگونه نوروزی است، باید بگویم برای من هم نوروز ایدهآل در درجۀ اول نوروزی است که در آن مردم کشورم شاد و خوشحال باشند، به آیندهشان بهخصوص جوانان، امید داشته باشند. کشورمان در مسیر توسعه و پیشرفت باشد. اوضاع اقتصادی و اجتماعی رو به بهبود و کسبوکارها رو به رونق باشد. انشاءالله.