تجهیزات حفاظت فردی مانند عینکهای ایمنی، خط دفاعی اول در برابر آسیبهای ناشی از پاشش مواد شیمیایی یا سایر تماسهای خطرناک محسوب میشوند. با این حال، در صورت تماس، دسترسی سریع، واضح و بدون مانع به دوشهای اضطراری و شستوشوی چشم، بهترین راهکار برای جلوگیری از آسیبهای جدی خواهد بود. بنابراین، بهروزرسانی دانش درباره انتخاب، جایگذاری و نگهداری تجهیزات اضطراری لولهکشی شده ضروری است.
به گزارش ویکیکلین به نقل از cmmonline علاوه بر این، تجهیزات فوق باید مطابق با استاندارد ملی آمریکا برای تجهیزات شستوشوی اضطراری چشم و دوشهای ایمنی (ANSI/ISEA Z358.1–2014) باشند.
بهترین روشها برای تضمین ایمنی کارکنان در مواجهه با خطرات اضطراری:
1. بررسی و ارزیابی محیط کار
نخست، یک ارزیابی جامع از محیط کار انجام دهید تا مناطق پرخطر، تهدیدات بالقوه و نیازهای اضطراری شناسایی شوند. در این بررسی، عواملی مانند محل قرارگیری مواد، منبع آب، دمای آب، دسترسی و انتخاب تجهیزات را ارزیابی کنید.
در حین بازدید از محیط، از استاندارد ANSI/ISEA Z358.1 برای بررسی الزامات مربوط به نصب، آزمایش، عملکرد، نگهداری، آموزش و استفاده از تجهیزات اضطراری شستوشوی چشم و دوش ایمنی استفاده کنید.
همچنین، برگههای اطلاعات ایمنی (SDS) را بررسی کنید، زیرا حاوی اطلاعات کمکهای اولیه و شرایطی هستند که نیاز به تجهیزات شستوشو را مشخص میکنند.
برخی از تولیدکنندگان تجهیزات ایمنی، ارزیابیهای رایگان از محل نصب دوشهای ایمنی و شستوشوی چشم ارائه میدهند. این بررسیها شامل بررسی انطباق با استاندارد ANSI/ISEA Z358.1و ارائه پیشنهاداتی برای بهینهسازی عملکرد و جایگذاری تجهیزات جهت دستیابی به اهداف ایمنی سازمانی است.
به خاطر داشته باشید که ارزیابی محیط کار نباید یک اقدام یکباره باشد. با توجه به تغییرات مداوم در محیطهای کاری، بهتر است این ارزیابیها را سالانه انجام دهید تا از مناسب بودن نوع، تعداد، نصب و موقعیت تجهیزات اضطراری اطمینان حاصل شود. همچنین، پیش از توسعه، جابهجایی یا تغییر در فرآیندهای کاری، بررسی مجدد محل ضروری است.
2. مقایسه گزینههای تجهیزات ایمنی
انتخاب تجهیزات باید بر اساس نوع و سطح تماس بالقوه کارکنان با خطرات و تعداد افراد در معرض خطر انجام شود. برخی از انواع تجهیزات شامل موارد زیر است:
ایستگاههای شستوشوی چشم اضطراری:
- مناسب برای گرد و غبار یا ذراتی که تنها چشمها را تحت تأثیر قرار میدهند.
- جریان کنترلشده آب را بهصورت همزمان به هر دو چشم تأمین میکند.
- تأمین مداوم 15 دقیقهای آب ولرم. واحدهای لولهکشی شده قادر به تأمین حجم بیشتری از آب (بین 5/7 تا 19 لیتر در دقیقه) هستند.
ایستگاههای شستوشوی چشم و صورت اضطراری:
- مناسب برای شرایطی که کل صورت در معرض خطر تماس با مواد شیمیایی، گرد و غبار و ذرات است.
- بهطور همزمان چشمها و صورت را شستوشو میدهد.
- الگوی توزیع وسیعتری از آب دارد (حداقل 4/11 لیتر در دقیقه) تا تمام صورت را بهطور مؤثر شستوشو دهد.
دوشهای شستوشو:
مناسب برای شرایطی که بخشهای وسیعتری از بدن در معرض خطر هستند. قسمتهای بیشتری از بدن را شستوشو میدهد اما برای چشمها مناسب نیست. (ترکیب دوش اضطراری با شستوشوی چشم، بهترین راهکار برای شستوشوی همزمان چشمها و سایر بخشهای بدن است.)
دمای مناسب آب:
دمای مناسب آب باعث میشود فرد آسیبدیده، شستوشوی اضطراری را به مدت کامل 15 دقیقه انجام دهد. استاندارد ANSI/ISEA Z358.1 دمای ورودی آب را بین 6/15 تا 8/37 درجه سانتیگراد توصیه میکند.
راهکارهای کمبود فضا:
کمبود فضا برای تجهیزات ایمنی در بسیاری از مراکز یک چالش است. استفاده از مدلهای شستوشوی چشمی که بهصورت نوسانی فعال میشوند، فضای قابلتوجهی را در آزمایشگاهها، مراکز درمانی و سایر فضاهای محدود ذخیره میکند. این تجهیزات، شیر آب را با یک سیستم شستوشوی چشم داخلی ترکیب میکنند. در هنگام استفاده عادی از شیر آب، واحد شستوشوی چشم بهطور مخفی باقی میماند. اما در شرایط اضطراری، کاربران میتوانند با چرخاندن آن به میزان 90 درجه، واحد شستوشو را فعال کنند. این طراحی باعث میشود که شیر آب جابهجا شده و شستوشوی چشم مستقیماً روی سینک قرار گیرد، در نتیجه دسترسی بدون مانع به تجهیزات فراهم شود. در این موقعیت، آب در داخل سینک باقی مانده و از پاشیدن روی سطوح و کف جلوگیری میکند، که این امر احتمال لغزش و سقوط را کاهش میدهد.
3. رعایت دستورالعملهای جایگذاری تجهیزات
قرارگیری صحیح تجهیزات اضطراری از اهمیت بالایی برخوردار است. هنگام انتخاب محل نصب، توجه به موارد زیر ضروری است:
- دسترسی سریع: تجهیزات باید در نزدیکی مناطق پرخطر نصب شوند تا کارکنان در کمتر از 10 ثانیه به آنها دسترسی داشته باشند.
- فضای باز و بدون مانع: نباید هیچ مانعی در مسیر دسترسی به تجهیزات وجود داشته باشد.
- روشنایی مناسب: منطقه نصب باید بهخوبی روشن باشد و تابلوهای راهنما در اطراف آن نصب شوند.
- دورههای آموزشی: کارکنان باید بهصورت منظم در مورد نحوه استفاده از تجهیزات اضطراری آموزش ببینند.
با رعایت این نکات، ایمنی کارکنان در مواقع اضطراری به حداکثر رسیده و خطرات ناشی از تماس با مواد خطرناک به حداقل کاهش مییابد.
این مطلب در شماره 43 و در صفحات 14 و 15 فصلنامه ویکی کلین منتشر شده است. برای مشاهده آنلاین تمامی صفحات و دانلود فایل پی دی اف این شماره اینجا را کلیک کنید.
لینک کوتاه: https://wikiclean.ir/dydi