برخی از مردم همچنان در رعایت بهداشت و شستوشوی صحیح دستها دقت لازم را ندارند. براساس یک نظرسنجی جدید، تقریباً نیمی از شرکتکنندگان اعلام کردهاند که در زمانهای کلیدی – مانند پس از مراجعه به فروشگاههای مواد غذایی، رستورانها، کافهها یا مراکز درمانی همچون مطب پزشک یا بیمارستان – شستن دستهای خود را فراموش کرده یا از انجام آن صرفنظر میکنند.
به گزارش ویکیکلین به نقل از CNN، بهنظر میرسد که درسهای بهداشتی دوران همهگیری کووید-۱۹ برای برخی از افراد چندان اثربخش نبوده است؛ اگرچه این نظرسنجی که با حمایت بنیاد ملی بیماریهای عفونی (National Foundation for Infectious Diseases) انجام شده، نشان میدهد ۳۳٪ از شرکتکنندگان اکنون بیشتر از دوران بحران کووید دستهای خود را میشویند.
دکتر رابرت هاپکینز، مدیر پزشکی این بنیاد، اظهار داشت: «از زمان پیشدبستانی یا حتی مهدکودک درباره اهمیت شستن دستها صحبت میکردیم. انتظار داشتم که این رفتار را یکی از ارکان حفظ سلامت بدانیم؛ مستقل از دیگر عادات بهداشتیمان.»
او افزود: «شستن دستها روشی کلی و مؤثر برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای عفونی و پاکسازی دست از آلودگیها و میکروبهاییست که تمایلی به حضورشان روی پوستمان نداریم.»
این نظرسنجی بخشی از کمپین «همدست برای شستن دستها» (Hands in for Handwashing) است که به ابتکار بنیاد ملی بیماریهای عفونی برای افزایش آگاهی عمومی نسبت به اهمیت این رفتار ساده اما حیاتی شکل گرفته است.
تحقیق مذکور توسط مؤسسهی NORC (مرکز سابق پژوهشهای افکار عمومی) در دانشگاه شیکاگو انجام شد.
این گزارش بررسی میکند که در چه زمانها، مکانها و شرایطی حدود ۳۶۰۰ بزرگسال که بین دسامبر تا مارس مورد پرسش قرار گرفتند، بیشتر یا کمتر دستهای خود را میشویند و این عادتها در میان گروههای سنی و جنسیتی چه تفاوتهایی دارند.
عادتهای متفاوت در شستوشوی دست
۶۲ درصد از شرکتکنندگان بهدرستی پاسخ دادند که شستن دستها با آب و صابون به مدت ۲۰ ثانیه، مؤثرترین راه برای جلوگیری از انتقال میکروبهاست؛ در حالیکه ۱۳ درصد فکر میکردند زمان کمتری کافیست و ۲۴ درصد معتقد بودند به زمان بیشتری نیاز است.
سه موقعیتی که بیش از همه باعث شستن دست توسط شرکتکنندگان میشد، عبارت بودند از: استفاده از سرویس بهداشتی، تماس با غذا، و تماس با فضولات انسانی یا حیوانی.
در این گزارش آمده است: «این خبر خوبیست، زیرا تنها یک گرم مدفوع انسانی میتواند تا یک تریلیون میکروب از جمله سالمونلا، ایکولای و نوروویروس را در خود داشته باشد. عواملی که میتوانند منجر به بیماری شوند.»
با این حال، تنها ۳۰ درصد از شرکتکنندگان گفتهاند که پس از عطسه یا سرفه، احتمال شستن دستهایشان زیاد است؛ امری نگرانکننده با توجه به اینکه بیماریهای تنفسی همچون آنفلوآنزا به آسانی منتقل میشوند.
در میان بزرگسالانی که دستهای خود را در زمانهای مهم نمیشویند، فراموشی شایعترین علت بود. اما ۲۰ درصد از پاسخدهندگان بهطور عمدی این کار را انجام نمیدهند. برخی آن را غیرضروری میدانند، برخی وقت کافی ندارند، و برخی دیگر نگران خشکی پوست دستهایشان هستند.
همچنین مشخص شد که مردان بیشتر از زنان، در زمانهای کلیدی از شستوشوی دستها صرفنظر میکنند و تصور میکنند که این کار به زمان کمتری نیاز دارد.
افراد بالای ۶۰ سال دقیقترین عادات بهداشتی را داشتند؛ ۷۴ درصد از آنها پس از استفاده از سرویس بهداشتی یا تماس با غذا، دستهای خود را میشویند. این موضوع ممکن است به دلیل آگاهی بیشتر نسبت به خطر بیماری در سنین بالا باشد.
بهگفتۀ دکتر ژرژ بنجامین، مدیر اجرایی انجمن بهداشت عمومی آمریکا که در این پژوهش مشارکت نداشت، این روند میتواند ناشی از شکلگیری عادتهای مادامالعمر نیز باشد.
او میگوید: «افراد مسنتر، در دوران جوانی ژل ضدعفونیکننده نداشتند. وقتی بیرون بازی میکردیم، باید هنگام برگشت به خانه دستهایمان را میشستیم. بنابراین، ممکن است این رفتارها از نسلی به نسل دیگر تغییر کرده باشد.»
برخی از شرکتکنندگان بسته به فصل، عادت شستوشوی خود را تغییر میدادند. ۲۶ درصد اعلام کردند که در فصلهای پاییز و زمستان بیشتر دستهایشان را میشویند. این تفاوت منطقیست، چرا که بسیاری از بیماریهای تنفسی در فصل سرما شدت میگیرند و پیامهای بهداشتی عمومی نیز در این زمان افزایش مییابد.
این گزارش همچنین هشدار میدهد: «با این حال، میکروبهایی مانند عامل سرماخوردگی، نوروویروس و سایر بیماریهای عفونی، در تمام طول سال فعالاند. از اینرو، رعایت بهداشت دست باید در همۀ فصول جدی گرفته شود.»
چگونه شستوشوی دست را بهخاطر بسپاریم
بیشتر بزرگسالان شرکتکننده در نظرسنجی اعلام کردند که برای حفظ سلامت خود، احساس پاکیزگی، جلوگیری از انتقال میکروب به دیگران، و جلوگیری از بیماری یا غیبت از محل کار یا تحصیل، دستهای خود را میشویند.
بر اساس گزارش: «با توجه به اینکه حدود ۸۰ درصد بیماریهای عفونی از طریق دستهای آلوده منتقل میشوند، شستوشوی صحیح و منظم دستها در طول سال میتواند بهطور مؤثری از شیوع بیماری جلوگیری کند.»
تنها در ۲۰ ثانیه، شستوشوی صحیح دستها میتواند از انتشار بیماریهایی نظیر آنفلوآنزا، کووید-۱۹ و نوروویروس پیشگیری کند.
به گفتۀ دکتر وینسنت هیل، استاد مدعو بهداشت محیط در دانشکده بهداشت عمومی رولینز در دانشگاه اموری، این عادت بهداشتی میتواند از هر سه مورد ابتلا به اسهال، از یک مورد جلوگیری کند، و همچنین مانع از بروز یک بیماری تنفسی از هر پنج مورد شود.
دکتر بنجامین پیشنهاد میکند: «اگر افراد مدام فراموش میکنند دستهای خود را بشویند، نصب تابلوهای یادآوری در اماکن عمومی یا حتی در خانه میتواند راهحل خوبی باشد.»
او همچنین اضافه میکند: اگر از آن دسته افرادی هستید که پس از استفاده از سرویس بهداشتی دست نمیشویید چون فکر میکنید “فقط ادرار کردهاید”، باید بدانید که در سرویسهای بهداشتی عمومی، میلیونها باکتری روی سطوح مختلف وجود دارد که در تماس روزانۀ افراد بسیاری قرار میگیرند. حتی اگر ادرار شما استریل باشد، به این معنا نیست که همهچیز در اطرافتان پاک و بدون میکروب است.
به گفتۀ هاپکینز، ضدعفونیکنندۀ دست برای زمانیکه امکان شستن دست وجود ندارد مفید است، اما نباید به آن وابسته بود؛ چرا که برخی از باکتریها و ویروسها مانند C. diff و نوروویروس به آن مقاوماند.
اگر نگرانی شما از شستوشوی مکرر، خشکی پوست است، میتوانید یک شیشۀ کوچک لوسیون همراه داشته باشید. کارشناسان توصیه میکنند که لوسیون را در حالیکه دستها هنوز کمی مرطوب هستند استفاده کنید تا رطوبت بهتر در پوست حفظ شود.
پاتریشیا اِی. استینچفیلد، رئیس پیشین بنیاد ملی بیماریهای عفونی، تأکید میکند: «شستوشوی صحیح دستها، قدرت سلامت را در دستان خود ما قرار میدهد.»
لینک کوتاه: https://wikiclean.ir/ns36