چهارشنبه, اردیبهشت 31, 1404
  • ورود
  • مطالب
    • ابزارهای نظافتی
    • تکنولوژی
    • گفت‌وگو
    • مدیریت
    • نظافت صنعتی
    • نظافت عمومی
  • صفحه اصلی
  • مجلات
  • گالری تصاویر
  • ویدئو
  • نویسندگان
  • درباره ما
  • تماس با ما
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
ویکی کلین
  • مطالب
    • ابزارهای نظافتی
    • تکنولوژی
    • گفت‌وگو
    • مدیریت
    • نظافت صنعتی
    • نظافت عمومی
  • صفحه اصلی
  • مجلات
  • گالری تصاویر
  • ویدئو
  • نویسندگان
  • درباره ما
  • تماس با ما
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
ویکی کلین
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج

هرآنچه که از پلاستیک باید بدانید…

مدت زمان مطالعه: 1 دقیقه
13 شهریور, 1403
در محیط زیست
پلاستیک
هرآنچه از پلاستیک باید بدانید

زمانی که به زندگی روزمره خود نگاه می‌کنیم، احتمالا یکی از پرمصرف‌ترین چیزهایی که با آن در ارتباط هستیم، انواع پلاستیک‌ها هستند. این دسته از مواد پرکاربرد، دارای کاربردهای بسیار متنوعی بوده و به همین دلیل در ترکیبات، اشکال و رنگ‌های مختلفی تولید می‌شوند. پلاستیک‌ها برای نگهداری مواد غذایی، ساخت و تولید بخش‌های مختلف ماشین‌‌آلات و دستگاه‌ها در صنایع مختلف، استفاده در تجهیزات مواد برقی و الکتریکی، جابه‌جایی وسایل و… به کار می‌روند.

به دلیل کاربرد گسترده پلاستیک‌ها در چند دهه اخیر، امروزه این دسته از مواد غیر طبیعی، به عنوان عضو اصلی زندگی بشر محسوب می‌شوند. طوری که عملا زندگی بدون آن، امکان‌پذیر نیست.

پلاستیک چیست؟

پلاستیک یا Plastic واژه‌ای انگلیسی‌ست و به وسیله یا ماده‌ای گفته می‌شود که به راحتی ذوب شده، شکل گرفته و انعطاف‌پذیر است. به دلیل کاربرد فراوان این ماده، اخیرا به موادی که از جنس انواع پلیمرها باشند، کلمه پلاستیک را نسبت می‌دهند.

قبل از اینکه بشر به تولید انبوه پلیمرها دست بزند،‌ بسیاری از پلیمرها در طبیعت وجود داشته و انسان از آن‌ها برای تولید وسایل استفاده می‌کرد. از جمله پلیمرهای طبیعی می‌توان به پشم، ابریشم، عاج، DNA، سلولز، انواع پروتئین‌ها، سم و پنجه حیوانات اشاره کرد.

بعد از پیشرفت علم، بشر توانست به متصل کردن حلقه‌هایی از مولکول‌های بسیار بزرگ، انواع جدیدی از پلیمرها را تولید کند که خواص ویژه‌ای دارند. وجود این خواص جدید، باعث شد پلیمرهای مصنوعی در صنایع بیشتری مورد استفاده قرار گرفته و همچنین به کار بردن آن‌ها نیز گسترده‌تر شود.

اولین پلاستیک یا پلیمر دست‌ساز اولین بار توسط فردی به نام الکساندر پارکس در سال 1862 ساخته شد. بعد از آن، جان وسلی هیات در سال 1869، در مسابقه‌ای برای تولید جایگزینی برای عاج که دارای جایزه‌ای 10000 دلاری بود، توانست ایده‌ای جدید برای ساخت پلاستیک مصنوعی پیدا کند. در آن سال‌ها، بازی بیلیارد یکی از محبوب‌ترین سرگرمی‌های افراد بود که توپ‌ها و چوب‌های آن از عاج فیل‌های وحشی ساخته می‌شد. به دلیل افزایش روزافزون علاقه مردم به این بازی نیز، تعداد این فیل‌ها رو به کاهش بود.

جان وسلی با ایجاد تغییر در ترکیبات سلولز به دست‌آمده از الیاف پنبه، توانست نوعی از پلاستیک را کشف کند که قابلیت در آمدن به شکل‌های مختلف را داشته و می‌توانست ساختار پلیمرهای طبیعی را به راحتی تقلید کند. این کشف، انقلاب بزرگی در صنایع ایجاد کرد. چرا که طبیعت تنها می‌توانست مواد محدودی مانند چوب، فلز، استخوان، عاج، سم، شاخ و… را تامین کند. اما با این کشف جان وسلی، انسان قابلیت تولید انواع مختلف مواد را داشت.

داستان ایجاد اولین پلاستیک

اولین پلاستیک مصنوعی در سال 1862 توسط یک شیمیدان انگلیسی به نام «الکساندر پارکز» کشف شد. پارکز در حال تلاش برای ایجاد یک نوع جدید از لاک برای استفاده در مبلمان بود که با ترکیب نیتروسلولز و اتر به یک ماده شبیه پلاستیک رسید.

این ماده جدید که «پارکلین» نامیده شد، بسیار شفاف و محکم بود و می‌توانست برای اهداف مختلفی استفاده شود. در ابتدا از پارکلین برای ساخت لاک استفاده می‌شد، اما به زودی کاربردهای دیگری نیز برای آن پیدا شد. از پارکلین برای ساخت عینک، دندان مصنوعی، صفحه کلید و حتی لباس استفاده می‌شد.

در سال 1869، یک شیمیدان آمریکایی به نام «ایلی هویت» یک نوع پلاستیک جدید به نام «سلولویید» را اختراع کرد. سلولویید از نیترات سلولز ساخته می‌شد و نسبت به پارکلین ارزان تر و انعطاف پذیرتر بود. سلولویید به سرعت محبوب شد و برای ساخت اسباب بازی، لوازم آرایشی و فیلم استفاده شد.

در سال 1907، یک شیمیدان بلژیکی به نام «لئون بلک» یک نوع پلاستیک جدید به نام «پلی وینیل کلراید» (PVC) را اختراع کرد. PVC یک ماده بسیار مقاوم و انعطاف پذیر است که می تواند برای ساخت لوله، پنجره، کابل و سایر محصولات استفاده شود.

در سال 1920، یک شیمیدان آمریکایی به نام «چارلز کندلر» یک نوع پلاستیک جدید به نام «پلی اتیلن» (PE) را اختراع کرد. PE یک ماده بسیار سبک و بادوام است که می تواند برای ساخت کیسه، بطری، و سایر محصولات استفاده شود.

در سال 1935، یک شیمیدان آلمانی به نام «پل هوفمن» یک نوع پلاستیک جدید به نام «پلی پروپیلن» (PP) را اختراع کرد. PP یک ماده بسیار مقاوم و انعطاف پذیر است که می تواند برای ساخت محصولاتی مانند ظروف غذا خوری، اسباب بازی و تجهیزات پزشکی استفاده شود.

از آن زمان به بعد، پلاستیک ها به یکی از مواد اصلی در زندگی روزمره ما تبدیل شده‌اند. پلاستیک‌ها در ساخت طیف گسترده‌ای از محصولات استفاده می‌شوند، از اسباب بازی و لوازم آرایشی گرفته تا خودرو و هواپیما. پلاستیک‌ها مزایای زیادی دارند، از جمله سبک وزن، ارزان بودن و مقاومت در برابر خوردگی. با این حال، پلاستیک‌ها نیز می توانند مشکلاتی ایجاد کنند، از جمله آلودگی محیط‌ زیست و تولید گازهای گلخانه‌ای.

در سال‌های اخیر، تلاش‌هایی برای توسعه پلاستیک‌های سازگار با محیط زیست انجام شده است. این پلاستیک‌ها از مواد تجدیدپذیر مانند چوب، ذرت و نیشکر ساخته می‌شوند و می‌توانند به راحتی تجزیه شوند.

مزیت‌های کشف پلاستیک مصنوعی

با کشف پلاستیک مصنوعی، کشتار حیوانات و استفاده از پلیمرهای طبیعی به کار رفته در طبیعت نیز تا حد بسیار زیادی کاهش یافت. از دیگر مزیت‌های کشف پلاستیک مصنوعی، توانایی استفاده تعداد بیشتر مردم از تجهیزات و امکانات بود. چرا که به دلیل کمبود منابع طبیعی، ارزش این منابع رو به افزایش بود و بسیاری از مردم توانایی استفاده از آن‌ها را نداشتند.

توسعه پلاستیک‌های جدید

در سال 1907، فردی به نام لئو باکلند، اولین پلاستیک کاملا مصنوعی که هیچ مولکول طبیعی در آن وجود نداشت به نام باکالیت یا باکلیت را اختراع کرد. باکلند، برای مدت‌ها به دنبال ماده‌ای جایگزین برای شلاک یا Shellac (یک عایق الکتریکی طبیعی) بود تا بتواند مشکلات به وجود آمده در ایالات متحده آمریکا را برطرف کند. باکلیت، نه تنها یک عایق برق عالی بود بلکه دوام بالایی داشت و در برابر حرارت نیز مقاوم بود. همچنین برخلاف سلولوید، ماده‌ای مناسب برای تولید انبوه به شمار می‌رفت. این ماده که امروزه با عنوان ماده هزار کاربرد، به بازار عرضه می‌شود، قابلیت تغییر شکل به هر حالتی را داشته و می‌تواند کاربردهای بسیار متنوعی داشته باشد.

پلاستیک در جنگ جهانی دوم

در جنگ جهانی دوم، نیاز بسیار گسترده‌ای به پلاستیک‌ها در ایالات متحده ایجاد شد. چرا که قدرت صنعتی، به اندازه موفقیت نظامی، برای پیروزی ضروری محسوب می‌شد. از آنجایی که حفظ منابع طبیعی نیز از اهمیت بسیار زیادی برخوردار بود،‌ تولید مواد مصنوعی جایگزین، در اولویت قرار گرفت که در صدر آن‌ها، پلاستیک جای داشت.

پلیمری به نام نایلون که در سال 1935 توسط فردی به نام والاس کاروترز اختراع شد، جایگزینی مصنوعی برای ابریشم بود که در طول جنگ برای ساخت چترهای نجات، طناب، پوشش‌های محافظ بدن، آستر کلاه‌های ایمنی و… استفاده شد. از دیگر مواد، پلکسی‌گلاس جایگزین شیشه بود که برای ساخت پنجره‌های هواپیماهای جنگی به کار می‌رفت.

افزایش تولید پلاستیک‌های مصنوعی، حتی بعد از جنگ جهانی هم ادامه پیدا کرد. به طوری که در تمام فروشگاه‌های ایالات متحده، وسایل ساخته شده با مواد طبیعی، جای خود را به وسایل پلاستیکی داده بودند.

گسترش استفاده از پلاستیکی و شروع مشکلات آن

البته که مزیت‌های استفاده از پلاستیک، دوام چندانی نداشت. در سال‌های بعد از جنگ، به دلیل بروز مشکلات متعدد استفاده از پلاستیک، تغییرات بسیاری در نگرش آمریکایی نسبت به این ماده به وجود آمد. در دهه 1960، برای اولین بار، زباله‌های پلاستیکی در اقیانوس‌های مختلف کره زمین، مشاهده شد.

در سال 1969، یکی از نفت‌کش‌های بسیار بزرگ در سواحل کالیفرنیا، دچار نشتی شد و رودخانه کویاهوگا بعد از آلوده شدن، آتش گرفت. این مسئله علاوه بر ایجاد آلودگی در سطح دریاها، آلودگی گسترده‌ای نیز در هوا به وجود آورد. بعد از گذشت سال‌‌ها، به دلیل استفاده مکرر از پلاستیک، این واژه به محصولاتی نسبت داده می‌شد که کیفیت پایین دارند.

با افزایش نگرانی‌های درباره آلودگی‌های زیست‌محیطی ناشی از پلاستیک در دهه 1970 و 1980، نام ماده پلاستیک بر سر زبان‌ها به عنوان ماده‌ای مضر، جاری شد. با اینکه بسیاری از محصولات تولید شده با این ماده، یک‌بارمصرف هستند، اما تقریبا برای همیشه، در محیط‌ زیست باقی می‌مانند. به همین دلیل، مجموعه‌های تولید‌کننده پلاستیک، بازیافت کردن آن را به عنوان یک راه حل، پیشنهاد دادند. به همین دلیل در دهه 1980، این مجموعه‌ها مردم را برای جمع‌آوری زباله‌های پلاستیکی، تشویق کردند.

هرچند این روش، عالی نبوده و نمی‌توانست جلوی دور ریخته شدن بسیاری از پلاستیک‌ها در طبیعت را بگیرد، اما توانست تا حد کمی، در مصرف پلاستیک، صرفه‌جویی کند.

سخن پایانی

پلاستیک‌ها به عنوان یکی از اصلی‌ترین بخش زندگی انسان‌ها عمل می‌کنند. این دسته از مواد کمک بزرگی به صنایع مختلف، از جمله پزشکی، صنعت تغذیه، حمل‌ونقل و… کردند. با این حال استفاده از این ماده پر کاربرد در طی سال‌های متوالی، باعث بروز مشکلات متعددی شد.

منبع: pooshanplastic.com

لینک کوتاه: https://wikiclean.ir/csna

حورا رضایی

حورا رضایی

مسئول روابط عمومی

برچسب ها: الکساندر پارکزپلاستیکطبیعت

مطالب مرتبط

نشست تخصصی مدیران عامل و رؤسای سازمان‌ها و شرکت‌های مدیریت پسماند شهرداری‌های کشور
گزارش

گزارش اختصاصی ویکی‌کلین از نشست تخصصی مدیران عامل و رؤسای سازمان‌ها و شرکت‌های مدیریت پسماند شهرداری‌های کشور

27 اردیبهشت, 1404
زباله‌های پلاستیکی
تکنولوژی

نجات اقیانوس‌ها از زباله‌های پلاستیکی با کمک هوش مصنوعی

22 اردیبهشت, 1404
بازیافت ساده‌تر
محیط زیست

چالش‌ها و راهکارهای «بازیافت ساده‌تر» برای کسب‌وکارها

21 اردیبهشت, 1404
تمرکز بر نظافت و بهداشت
محیط زیست

ساخت‌وساز پایدار در هند: تمرکز بر نظافت و بهداشت

8 اردیبهشت, 1404
روز زمین پاک
محیط زیست

روز زمین پاک؛ آغاز راهی سبزتر برای آینده‌ای پایدار

2 اردیبهشت, 1404
بطری آب
بهداشت و سلامت

بطری آب دوست‌دار محیط‌زیست یا بهشت میکروب‌ها؟ علم چه می‌گوید؟

31 فروردین, 1404

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بهداشت و سلامت

10 مزیت مدیتیشن؛ تمرین ذهنی برای زندگی بهتر

31 اردیبهشت, 1404
تکنولوژی

بیل گیتس: ۳ شغلی که هوش مصنوعی هرگز جای آن‌ها را نخواهد گرفت

29 اردیبهشت, 1404
گفت‌وگو

چالش‌های بهداشت محیط در رستوران‌ها / گفت‌وگو با مهندس شهرام شجاعی، شف بین‌الملل

28 اردیبهشت, 1404
گالری تصاویر

گزارش تصویری نشست تخصصی مدیران عامل و رؤسای سازمان‌ها و شرکت‌های مدیریت پسماند شهرداری‌های کشور

27 اردیبهشت, 1404
گزارش

گزارش اختصاصی ویکی‌کلین از نشست تخصصی مدیران عامل و رؤسای سازمان‌ها و شرکت‌های مدیریت پسماند شهرداری‌های کشور

27 اردیبهشت, 1404
بهداشت و سلامت

چطور از گرمازدگی در امان بمانیم؟

24 اردیبهشت, 1404
تکنولوژی

نجات اقیانوس‌ها از زباله‌های پلاستیکی با کمک هوش مصنوعی

22 اردیبهشت, 1404
محیط زیست

چالش‌ها و راهکارهای «بازیافت ساده‌تر» برای کسب‌وکارها

21 اردیبهشت, 1404
گفت‌وگو

کارخانه تمیزتر، محصول بهتر / گفت‌وگوی اختصاصی با مهندس اشکان بهرامی، فعال در حوزه صادرات محصولات فولادی

17 اردیبهشت, 1404
گفت‌وگو

دست‌های آلوده؛ قاتلان خاموشی که هر روز با آن‌ها زندگی می‌کنیم / گفت‌و‌گو با دکتر محمد علی نیلفروش‌زاده، عضو انجمن متخصصان پوست

16 اردیبهشت, 1404
پست‌ بعدی
نمایشگاه بین المللی ایران پلاست

همه چیز درباره‌ هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی ایران پلاست 1403

سخنی با شما
در کشور عزیزمان ایران فقدان یک مجله نظافتی به زبان فارسی که آگاهی‌های عمومی جامعه ایرانی را در این زمینه ارتقا دهد، همواره احساس می شد. از این روی تیم نشریه «ویکی کلین» همراه با جمعی از متخصصان فعال در این حوزه بر آن شد تا نشریه علمی جدیدی را به جمع مطبوعات فارسی زبان اضافه کند. هدف اصلی این مجموعه به انجام رساندن وظیفه مهم آگاهی دادن به فارسی زبانان و ایرانیانی است که مشتاق دانستن مطالب تازه در زمینه‌های نظافت، بهداشت و سلامت هستند و امید است اطلاعات مفید و تازه‌ای را در اختیار خوانندگان خود قرار دهد.

دسترسی سریع

  • درباره ما
  • تماس با ما
  • آرشیو مجله های ویکی کلین
  • سیاست حفظ حریم خصوصی
  • تبلیغات
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • آرشیو مجله های ویکی کلین
  • سیاست حفظ حریم خصوصی
  • تبلیغات
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
  • مطالب
    • ابزارهای نظافتی
    • تکنولوژی
    • گفت‌وگو
    • مدیریت
    • نظافت صنعتی
    • نظافت عمومی
  • صفحه اصلی
  • مجلات
  • گالری تصاویر
  • ویدئو
  • نویسندگان
  • درباره ما
  • تماس با ما

© 2023 - تمامی حقوق برای سایت ویکی کلین محفوظ می باشد.

خوش آمدید!

به حساب خود در زیر وارد شوید

رمز عبور را فراموش کرده اید؟

رمز عبور خود را بازیابی کنید

لطفا نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را برای بازنشانی رمز عبور خود وارد کنید.

ورود به سیستم

افزودن لیست پخش جدید