دکتر علی امامی، مهندس محسن امامی – استفاده از دستگاه نظافت صنعتی میتواند تا میزان مشخصی نظافت مدنظر را حاصل کند اما استفاده از دستگاه به تنهایی کافی نیست. برای بهبود بهداشت و نظافت، عوامل دیگری نیز باید در نظر گرفته شوند. دو عنصر مهم نظیر اپراتور آموزشدیده و مواد شوینده صنعتی، از جمله این عوامل هستند.
مثلث نظافت صنعتی مدرن
مثلث نظافت صنعتی بیانگر ارتباط نیروی آموزش دیده، دستگاه نظافتی و شوینده است که اگر هر یک از این اضلاع به درستی کار نکنند، فرایند نظافت صنعتی مدرن به صورت کامل انجام نخواهد شد. امروزه در بسیاری از کشورهای پیشرفته به منظور دستیابی به نظافت صنعتی مدرن علاوه بر بهرهمندی از ابزار صنعتی، از شویندههای صنعتی نیز استفاده میکنند.
اسکرابرها و سایر دستگاههای مرتبط با نظافت عمومی سطح، تا حدود قابل توجهی آلودگیهای ظاهری و سطحی (مانند ردپا، گِل، دوده سبک و ….) را از سطوح مختلف زدوده و سبب پاکیزگی آنها میشوند. این در حالیست که بسیاری از مجریان معتقدند استفاده از آب به جهت نظافت، کافی است اما آلودگیهای عمقی به تنهایی با آب نظافت نمیشوند
نباید نظافت عمومی و روزانه را با لکهبری (Deep Cleaning) در یک ساید بگذاریم، چراکه همزمان با این دیدگاه، دو ضلع مهم (دستگاه و شوینده) را اشتباه انتخاب کرده و درنتیجه سبب ایجاد آسیبهای جدی به سطوح خود خواهیم شد.
اهمیت شویندهها در نظافت صنعتی
شویندهها در فرآیند نظافت صنعتی اهمیت بسیاری دارند. آنها نقش بهسزایی در کنترل و همچنین حذف آلودگیها ایفاء میکنند.
اهمیت شویندهها در فرآیند نظافت صنعتی عبارتند از:
نظافت مؤثر و کاربردیتر، ضدعفونی و از بینبرندگی آلودگیهای میکروبی، حذف لکهها و رسوبات، حفظ سلامت و طول عمر مکانیزم نظافتی مورد استفاده، حفظ ایمنی محیط با از بین بردن آلودگیهای چرب و خطرآفرین و به طور کلی حفظ بهداشت، سلامت و بهبود کارایی محیطهای صنعتی.
چگونه شوینده مناسب مجموعه خود را انتخاب کنیم؟
در انتخاب شوینده صنعتی، عوامل زیادی تأثیرگذار هستند. از جمله این عوامل میتوان به نوع آلودگی، قدمت آلودگی، سطح زیر آلودگی، نوع صنعت، میزان مصرف شوینده، دستگاه مورد استفاده، محیطزیست، هزینه، مقررات مرتبط با ایمنی و بهداشت، استانداردها و …. اشاره کرد.
شوینده صنعتی چه تفاوتی با سایر شویندهها دارد؟
بر خلاف روند مرسوم شستوشو، امروزه شویندههای صنعتی قلیایی جایگزین بسیاری از شویندههای مضر مانند شویندههای اسیدی یا دارای کلر شدهاند. این موضوع به خصوص در محیطهای دارای حساسیت بالا مانند بیمارستانها یا سطوح حساس به شویندههای اسیدی بسیار قابل توجه است.
«کار را که کرد آن که تمام کرد»
«عدم انجام نظافت» با «نظافت کامل نشده» هیچ تفاوتی ندارد … به همین جهت است که میگوییم «کار را که کرد آن که تمام کرد» … اضلاع مثلث نظافت صنعتی در کنار یکدیگر میتوانند سبب یک نظافت تمام و کمال شوند. بنابراین نظافت کامل سبب جلوگیری از انتقال آلودگی به سایر نقاط خواهد شد و در نتیجه برآیند یک نظافت کامل علاوه بر کاهش انتقال آلودگی، کاهش آلودگی مجدد است. بنابراین هنگامی که اپراتور آموزشدیده، شوینده تخصصی متناسب سطح و نوع آلودگی و همچنین دستگاه نظافتی مناسب در کنار هم قرار میگیرند؛ اپراتور آموزشدیده به خوبی میداند دستگاهی که تحت اختیار اوست، چگونه بهترین کارایی را خواهد داشت، علاوه بر آن، در مواجهه با آلودگی با چه شویندهای باید آن را کنترل و نظافت کند.
مثلث شرایط انتخاب شوینده
در بررسی شویندههای صنعتی ما به مثلث شرایط انتخاب شوینده برمیخوریم. اضلاع این مثلث شامل نوع سطح، نوع آلودگی و نوع دستگاه است:
هر سه ضلع این مثلث با یکدیگر در ارتباط هستند. اگر انواع سطوح را سنگ، سرامیک، بتن، اپوکسی و …. در نظر بگیریم نمیتوان از هر شویندهای بر روی این سطوح استفاده کرد، چرا که میتوانند به سطح آسیب برسانند. برای مثال سطح اپوکسی، خود به چند سطح مختلف تقسیم میشود که خود آنها نیازمند شوینده با دوزهای مختلف هستند و عدم توجه به این موضوع سبب آسیبهای جدی به این سطح بسیار حساس میشود.
همچنین زمانی که نوع آلودگی به درستی تشخیص داده شود، شوینده مناسب آن نیز مطرح میشود. در این مرحله بدون در نظر گرفتن سطح نمیتوان شوینده را انتخاب کرد. ممکن است شویندهای که بر روی بتن لکهبری انجام میدهد، به سطح سنگ شما به شدت آسیب بزند.
در نظر داشتن نوع دستگاه، ضلع مهم دیگر این مثلث است. همانطور که در ابتدای مقاله بیان شد، نوع فرآیند نظافت در کنار سطح و همچنین نوع آلودگی مشخص میکند که کدام مکانیزم نظافتی مناسب مجموعه شما است. برای مثال؛ در بخشهای مختلف بیمارستانها نظیر اسکوپی، انبارهای دارویی و یا حتی پارکینگهای مجتمعهای تجاری، مسکونی و اداری که دارای سطح اپوکسی هستند، رد لاستیک، لکههای عمقی و آلودگیهای نفوذ کرده در عمق اپوکسی آنها، فقط با مکانیزم نظافتی پولیشر کنترل، کمرنگ و در مرحله آخر نظافت میشوند و به جهت حفظ و نگهداری، نظافت روزانه و جلوگیری از عمیق شدن آلودگی، از دستگاه اسکرابر بهره میبرند. درصورت عدم توجه به این نکته؛ موضوع مهم دیگری به نام تشخیص میزان استفاده از شوینده مطرح میشود. با در نظر داشتن تطبیق سطح، دستگاه و نوع آلودگی میزان استفاده از شوینده مشخص میشود. برای مثال استفاده اسکرابرها برای لکهبری نیازمند افزایش میزان غلظت شوینده است در حالی که استفاده از دستگاه پولیشر، علاوه بر افزایش سرعت نظافت نیاز به غلظت شوینده را کم میکند.
کلام آخر
به طور کلی نظافت صنعتی یک فرایند تخصصی است و کسب و کارها موظف هستند در کنار استفاده از تجهیزات به روز نظافت صنعتی، به عنوان یک مهارت کاربردی این علم را به نیروی انسانی خود آموزش دهند. مسئولیت ارائه این آموزش برعهده شرکتهای نظافت صنعتی بزرگ و رهبر صنف است که بتوانند علمی و عملی تمام بایدها و نبایدهای لازم به جهت تبدیل شدن به یک اپراتور آموزشدیده را در اختیار نیروی انسانی شرکتها قرار دهند. علاوه بر آن باید نقش شویندههای صنعتی را در افزایش بهرهوری، بهبود کیفیت بهداشت و نظافت عمومی بیش از گذشته در صنعت خود درنظر داشته باشیم.
این مطلب در صفحات 26-27 ماهنامه شماره 36 «ویکی کلین» منتشر شده است.
لینک کوتاه: https://wikiclean.ir/5we9