بیشک پس از پایان دوران پاندمی، نگرش ذهنی انسانها به مفهوم پاکیزگی و عبارت اماکن عمومی و اجتماعات، تغییرات بسیاری به خود دیده است.
امروزه ما با مخاطبانی سر و کار داریم که آگاهیشان نسبت به پروتکلهای بهداشتی و مفاهیم مرتبط با پاکیزگی بسیار متفاوت از پنج سال گذشته است.
نسل جدید مراکز تجاری با فراهم آوردن خدمات و گروههای محصولی، بسیار متنوعتر از گذشته درصدد هستند تا استانداردهای جدیدی را در مقوله های «افزایش مدت زمان حضور مخاطب» و «ایجاد تجربهای خوشایند در این زمان» ایجاد کنند.
در واقع بیشترین فرآیندهای برندسازی در مراکز تجاری خصوصا آنها که خود را با تعاریف لوکس از دیگران متمایز میکنند حول محور دو هدف استراتژیکی که در بالا آمد متمرکز است. بنابراین طبیعی ست که در تعریف یک مرکز تجاری لوکس، استانداردهای جدیدی از مفاهیم مرتبط با پاکیزگی مطرح شود.
امروزه ما تغییرات بنیادی و بسیار پویایی را در مقوله پاکیزگی در مکانهای عمومی شاهد هستیم. رباتها و دستگاههای مختلف مجهز به هوش مصنوعی آماده میشوند تا طبق برنامههایی که از پیش توسط مدیران اجرایی و زیرشاخههای مربوط به نگهداری و حفظ یک مرکز خرید طراحی و برنامهریزی میشوند شروع به فعالیت کنند.
در فاز مطالعاتی طراحی یک مرکز خرید و در هنگام خلق ارزش ویژه برند، کارگروهان استراتژیک بایستی به پرسشهایی بسیار متنوعتر از گذشته پیرامون آن تجربهای که مد نظر یک مخاطب مرکز تجاری لوکس است، پاسخ دهند و در این صنعت، گروهها و زیرشاخههای بسیار جدیدی هر روز وارد بازار میشوند که میتوانند نه تنها متریال مناسبتری برای طراحی یک مرکز تجاری پیشنهاد دهند بلکه آمادگی طراحی پروتکلها و دستگاهها و حتی آموزش نیروی انسانی برای تأمین یک استاندارد مقبول از پاکیزگی و نظافت را نیز دارند.
شاید در ذهن شما این پرسش مطرح شود که چرا چنین مواردی که بسیار زیرساختی نیز هستند از چنین اهمیت ویژهای برخوردارند! پاسخ ساده است. زیرا مخاطب برند، مهم است. اوست که تجربه حضور خود را بیان خواهد کرد و هیچ تبلیغی مهمتر از تجربه مشتری نیست.
ما با دنیایی سراسر تنوع و انتخاب روبرو هستیم. ما انسانهای پاندمی گذرانده از گذشته بسیار مضطربتر و بشدت حساستر نسبت به سلامتی خود هستیم. مخاطب امروز وجود مواد مخصوص ضد عفونی در سرویسهای بهداشتی یک مرکز خرید را امری بشدت بدیهی میداند. در صورتی که تا چندی پیش چنین حساسیتی وجود نداشت.
همراه با رشد روز افزون مراکز ارتباط جمعی در شهرها و به موازات آن تجارت آنلاین، برند سازی و ایجاد بخت مساعد برای یک مرکز تجاری بسیار پیچیدهتر و سختتر از گذشته است و این میان بخش بزرگی از خاطرات مخاطب حول محور آرامش، نشاط، تنوع و پاکیزگی می گردد و تعریف امروزی پاکیزگی ابدا مفهومی ساده و پیش پا افتاده نیست.
راهکارها
• همنشینی تیمهای مختلف از جمله کارگزار و مشاور حوزه نظافت از ابتدای شروع فعالیت مطالعاتی و طراحی برند یک مرکز تجاری خصوصا اگر در رده بندی لوکس قرار گیرد ضروری است.
• مطالعات و تحقیقات آداب و رفتار لایه رفاهی که قرار است بازار هدف نهایی مشتریان یک مرکز خرید قرار گیرند، امری ضروری است و بایستی در فاز صفر و با دقت و زمانبندی مناسبی تا پایان پروژه انجام شود.
• انتخاب مؤسسات و صنایع مرتبط با موضوع پاکیزگی و برگزاری نشستهای مفید جهت طراحی نیز در موفقیت چنین پروژههایی نقش بسزایی دارد.
ما نمیتوانیم انتظار داشته باشیم تصویر برندی لاکچری از یک مرکز خرید با سقف شیشهای گنبدی در ذهن مخاطب ایجاد کنیم در حالیکه هیچ تفکری برای چگونگی نظافت این گنبد توسط تیم طراحان وجود نداشته است.
برای مخاطب امروزه مهم نیست که چقدر زمان و هزینه و اندیشه برای ایجاد یک مکان چند منظوره بکار گرفته شده است. او دارای تعریفی ذهنی و استانداردی حسی است و قطعا انسان امروز پس از عبور به سلامت از دوره تلخ کووید به شدت به سلامتیاش حساس است و تعریف واژه لوکس برای او قطعا مکانی بسیار بسیار پاکیزه است.
در نهایت، اندیشه بر اجرا مقدم است خصوصا که امروز بیش از هر زمان دیگر با تجربه مخاطب برای ایجاد تصویر برند روبرو هستیم.