علی حسینخانی که درحال حاضر در قالب قرارداد مدیریت بهرهبرداری شرکت «راتا مدیریت ایرانیان» بهعنوان بهرهبردار در مجتمع تجاری زیگورات سنتر استان کرمان و شهر سیرجان درحال فعالیت است، از تجربیات فراوان خود در این مسیر میگوید. آنچه در ادامه میخوانید، گفتوگوی مفصلِ ویکیکلین با وی است.
لطفاً خودتان را برای مخاطبان ماهنامۀ ویکیکلین معرفی کنید و مختصری پیرامون سوابق کاری خود توضیح دهید؟
علی حسینخانی، متولد سال 1361 در شهر تهران هستم. درحال حاضر این افتخار را دارم که در قالب قرارداد مدیریت بهرهبرداری شرکت «راتا مدیریت ایرانیان» بهعنوان بهرهبردار در مجتمع تجاری زیگورات سنتر به مردم شریف استان کرمان و شهر سیرجان خدمت کنم.
فعالیت خود را در سال 1385 و با حضور در مجتمعهای تجاری بازار مبل ایران شماره 1 و 3 شروع کردم. پس از آن، مدتی به عنوان معاون آموزشی دانشگاه مبلمان و دکوراسیون ایران مشغول به کار بودم و در سال 1390 وارد بازار بزرگ ایرانمال شدم.
بیشک، ایرانمال مانند یک دانشگاه بزرگ در زمینۀ مدیریت مراکز تجاری بود و به آموزش من در بخشهای مختلف لیزینگ، خدمات، تشریفات و بهرهبرداری کمک شایانی کرد.
حضور در قسمتهای مختلفی مانند پردیس سینمایی، پیست یخ، کتابخانه، رستورانهای ملل، دریاچه موزیکال و ساختمان نمایشگاهی، تجربهای خاص و تا حدودی تکرارنشدنی، در کسب دانش مدیریت مراکز خرید در دوره فعالیت من محسوب میشود.
من در ابتدا رشته برق و الکترونیک را گذراندم و پس از ورود به صنعت مراکز خرید، رشته مدیریت کسبوکار را تا مقطع کارشناسیارشد ادامه دادم .
تعریفتان از مدیریت در یک مجتمع تجاری چیست؟
مدیریت مراکز خرید یک دانش میانرشتهای است که بایستی مدیران مجتمعهای چندمنظوره به این مسئله واقف باشند. در مدیریت یک مجتمع تجاری ترکیب جذابی از علوم مختلف مانند مدیریت، مهندسی ساختمان، اقتصاد، بازاریابی و مارکتینگ، علوم اجتماعی و روانشناسی، جامعهشناسی و بسیاری از علوم دیگر قابل مشاهده است که هر مدیری باید الفبای آنها را فرا بگیرد. شناسایی نیازهای کلیه افراد ذینفع در یک مجتمع تجاری شامل مالک مجتمع، بهرهبرداران، کاربران و پرسنل مجتمع و ایجاد حلقه ارتباطی مؤثر جهت پاسخگویی به این نیازها از دیگر نکات مهم در عرصه مدیریت مجتمع تجاری است که توسط مدیران مدنظر قرار گیرد.
در بخش مدیریت اجرایی یک مجتمع، آموزش و ارتقاء دانش حرفهای و ایجاد روحیه کار تیمی در پرسنل مجتمع از دیگر نکات حائز اهمیت است.
در مسیری که تا کنون پیمودهاید، چه عواملی باعث رشد شما در حرفهتان شده است؟
خوشبختانه در سالهای اخیر کتب و مجلههای تخصصی زیادی در صنعت مراکز خرید منتشر شده است. علاوه بر این، با رشد زیرساختهای اینترنتی، دسترسی به مقالات بهروزِ ISI در حوزه مدیریت مراکز خرید هم بسیار ساده شده که بخش اعظم وقت خود را به مطالعۀ این موارد اختصاص میدهم. بازدید از نمونههای موفق و ناموفق مجتمعهای تجاری داخلی و خارجی و استفاده از دانش و تجربه مدیران داخلی و خارجی نقش بسزایی در روند رشد حرفهای من داشته است.
از دیدگاه شما، چه عواملی باعث رونقبخشیِ واحدهای تجاری میشود؟
مرکز خرید، قبل از افتتاحیه و پس از افتتاحیه نیازمند جذب سرمایه است. قبل از افتتاحیه، جذب سرمایههای بزرگ برای ساخت مراکز خرید از طریق اعتبارات بانکها و یا جذب هلدینگهای ساختمانی صورت میپذیرد. از سوی دیگر در حین ساخت با اجرای عملیات بازاریابی و مهندسی فروش واحدها میتوان به جذب سرمایههای خرد کمک کرد.
در حوزه تخصصی پس از افتتاحیه و راهاندازیِ یک مجتمع نیز، نظارت مدیریت بهرهبرداری یکپارچه، نیروهای انسانی حرفهای و برگزیده، مشتریان وفادار، بهرهبرداران همسو با اهداف یک مجتمع و حتی خدمات ارائهشدۀ با کیفیت، میتواند موجب رونقبخشی و در نتیجه ایجاد ارزش افزوده حاصل از بهرهبرداری برای واحدهای تجاری و مالکین یک مجتمع گردد که این امر به خودیِ خود، اسپانسرها و سرمایهگذاران را جهت حضور در مجتمع ترغیب میکند.
از شرکت راتا مدیریت ایرانیان بیشتر برایمان بگویید!
الگوی من در سالهای اخیر، شرکت راتا مدیریت ایرانیان است. فعالیتهای مختلف شرکت راتا در حوزههای مطالعات، مشاوره حین ساخت، مهندسی فروش و بهرهبرداری شرکتی به من این انگیزه را داد که تجربیات کسبشدۀ شخصی در این سالها را در قالب این شرکت ادامه داده و به کسب تجربه در وجوه دیگر غیر از بهرهبرداری نیز بپردازم.
رابطۀ کاری دوستانه بین اعضای این شرکت و یکدل بودن نیروهای جوان و پُرانگیزه، زیرنظرِ مدیریت جوان و با تجربۀ شرکت، آقای مهندس ریاضی برگ جدیدی از زندگی حرفهای من را آغاز کرده است.
به نظر شما نقش بهداشت مراکز خرید تا چه اندازه در جامعۀ کنونی اهمیت دارد؟
به طور کلی امروزه، بهداشت عمومی در مراکز خرید، دیگر مانند قدیم نیست و سطح انتظار مخاطبین در این حوزه بسیار بالا رفته است. در گذشتههای دور وجود سرویس بهداشتی در یک مرکز خرید مزیت رقابتی به شمار میرفت ولی درحالِ حاضر ما شاهدِ این موضوع هستیم که مراجعین حتی به جزئیات مصالح و تجهیزات صنعتی آن نیز ورود میکنند و همین امر حساسیتهای حوزه بهداشت و خدمات را در یک مجتمع افزایش میدهد.
مخاطبینِ امروزِ مجتمعهای تجاری، نسلی ایدهآلگرا هستند که به حد کفایت قانع نبوده و بهترین خدمات را مطالبه میکنند و همین امر مدیران و مالکین مراکز تجاری را بر آن داشته که توجه ویژهای به این مقوله داشته باشند.
درخشش سطوح داخلی و نمای بیرونی و ویدها در فروشگاهها و همچنین سرویسهای بهداشتی در مراکز خرید، نقش خوشی را در ذهن مشتری ایجاد میکند که تمام این عوامل با آموزش و ابزارهای صحیح ، برنامه مدون و نظارت عالی در طول 24 ساعت روز و سه شیفت دارای ایدهآلهای استاندارد خواهد بود.
صنعتیشدن فرآیندهای حوزه نظافت مراکز خرید را چگونه ارزیابی میکنید؟
یکی از برنامههای مهم مرکز خرید و صنعت بهرهبرداری حوزه نظافت و تشریفات است که نیروی انسانی نقش بسزایی در آن دارد و وجود دستگاههای صنعتی به عنوان مکمل منابع انسانی، نقش قابل توجهی در ارتقاء کیفیت این خدمات دارد.
در سالهای اخیر، تکنولوژی و صنعت به کمک مجتمعهای چندمنظوره آمده و تجهیزات مدرن صنعتی جایگزین روشهای طاقتفرسا و بعضاً غیراستاندارد سنتی شده تا در کوتاهترین زمان ممکن و با صرف کمترین انرژی شاهد پاکیزگی مجتمعها باشیم. صنعتیشدن فرآیندهای حوزه نظافت مراکز خرید، موجب کاهش خطای انسانی میشود و خوشبختانه با وجود شرکتهای معتبر گوناگون، شاهد بهروزبودن تجهیزات این حوزه در کشور عزیزمان در مقایسه با سایر کشورهای پیشرفته هستیم.
به عنوان سخن پایانی، نکتۀ مدنظرتان را با مخاطبان ویکیکلین درمیان بگذارید:
مراکز تجاری، ساختمانهای جاندار و تپنده در دل شهرهای مدرن هستند. نیازسنجی جامعۀ هدف این مراکز قبل از ساخت، توجه به مطلوبیت فضایی در حین ساخت و پاسخگویی به طیفهای مختلف بهرهبرداران و مشتریان پس از بهرهبرداری، نقش مهمی در سرنوشت آنها خواهد داشت.
پیشنهاد پایانی بهعنوان عضوی از جامعه مراکز خرید ایران، استفاده از مشاوره گروهها و شرکتهای حرفهای در تک تک حوزهها است تا در پایان، رضایت مالکین، بهرهبرداران و مشتریان میسر شده و این ساختمانها که غالباً با سرمایههای سرسامآور امروز بنا شدهاند، همواره چون نگینی در دل شهرها بدرخشند و محلی برای اشتغال بسیاری از جوانان و تفریح خانوادهها باشند.
امیدوارم که پس از چندسال رکود و با کمرنگشدن سایۀ کرونا، مجدداً شاهد رونقِ بیش از پیشِ این صنعت در کشور عزیزمان باشیم.