مقایسه جاروبرقی کارواشی با جاروبرقی صنعتی

روش های اشتراک گذاری مقاله :

جاروبرقی‌ دستگاهی تخصصی برای جمع آوری و حذف آلاینده‌های انباشته بر روی سطوح کف است و انتخاب آن وابسته به حجم و ماهیت آلاینده‌های ایجاد شده در محیط‌های تجاری و صنعتی متفاوت است، این دستگاه کاربردی به طور گسترده‌ در نظافت فضاهای کسب و کار به کار گرفته می‌شوند.

در این شماره به مقایسه دو نوع پرکاربرد جاروبرقی کارواشی و جاروبرقی صنعتی پرداخته خواهد شد.

جاروبرقی صنعتی

جاروبرقی صنعتی دستگاهی است که برای انجام فرایند نظافت در شرایط سخت و سنگین ساخته شده و نوع طراحی آن نسبت به سایر جاروبرقی‌ها عملکردی بهتر با قدرت مکش، قدرت موتور، مخزن جمع آوری آلودگی و بازدهی انرژی خواهد بود.

در محیط‌های دارای آلودگی‌های سمی و مواد اشتعال زا و انفجاری از جاروبرقی صنعتی بهره‌گیری می‌شود.

در صورتی که ماده‌ای ساینده باشد باید حتما مخزن دستگاه مقاوم با این مواد باشد. برخی محیط‌ها نیاز به استفاده مداوم از مکنده صنعتی دارند، به همین دلیل می‌توان از دستگاه با موتور دائم کار استفاده نمود که توانایی عملکرد مداوم و پیوسته دارد. رعایت این نکات در استفاده از دستگاه می‌تواند از آسیب به دستگاه جلوگیری کرده و طول عمر آن را افزایش می‌دهد.

بخش‌های تشکیل‌دهنده جاروبرقی صنعتی

با توجه به ساختار جاروبرقی صنعتی، مهم ترین بخش‌های تشکیل دهنده در این دستگاه مکانیزه نظافتی عبارتند از:

پمپ مکش جاروبرقی صنعتی

پمپ، وظیفه مکش هوای داخل جاروبرقی صنعتی را برعهده دارد و با برقرار نمودن خلأ موجب ایجاد اختلاف فشار بین فضای داخل و خارج دستگاه این اختلاف فشار مبنای عملکرد یک جاروبرقی است. به طور کلی قدرت و سرعت مکش در دستگاه جاروبرقی یا مکنده وابسته به پمپ است که هرچند دقت ساخت آن بالاتر رود، پمپی قوی‌تر خواهیم داشت. در دستگاه‌های جاروبرقی تجاری یا خانگی از پمپ‌ سانتریفیوژال استفاده می‌شود که به لحاظ قیمت مقرون به صرفه بوده و به خوبی پاسخگویی نیازهای نظافتی محیط‌های مسکونی و تجاری می‌باشند. مدل‌های نیمه صنعتی پمپ‌های سانتریفیوژال تقویت شده که از قدرت مکش بالاتری برخوردار هستند. سومین رده از پمپ‌های مکنده که به صورت گسترده در تولید مدل‌های جاروبرقی صنعتی به کار می رود از قدرت مکش بالا و ویژگی‌های منحصر به فرد به شمار می‌آید و بسته به قدرت مکش مورد نیاز است.

موتور جاروبرقی صنعتی

انرژی مورد نیاز برای عملکرد پمپ توسط موتور تأمین می‌شود؛ این موتور غالبا یک موتور الکتریکی است که در دستگاه های رده خانگی، تجاری و نیمه صنعتی با برق شهری یا تک فاز در رده تجاری و خانگی، کلکتوری تقویت شده و در رده نیمه صنعتی و توربینی در جاروبرقی صنعتی تقسیم‌بندی می‌شوند.

فیلتر جاروبرقی صنعتی

فیلتر جارو برقی صنعتی وظیفه جداسازی گرد و غبار و ذرات ریز را از جریان هوا برعهده دارد. عمل فیلتراسیون به دو دلیل انجام می‌گردد: محافظت از پمپ در برابر ورود ذرات ریز و گرد و غبار و جلوگیری از آسیب دیدگی و بازگشت ذرات ریز به محیط پیرامون. فیلتر در مدل‌های خانگی و تجاری پاکت یا فیلتر کیسه‌ای است که در جاروبرقی صنعتی از فیلترهای طبقه بندی شده کارتریجی، ستاره‌ای و پاکتی موازی استفاده می‌شود و در صورت نیاز دستگاه به فیلتر ایمنی هپا یا فیلتر ثانویه تجهیز خواهد شد.

 

مخزن جاروبرقی صنعتی

جاروبرقی صنعتی با توجه به حجم بالای آلودگی موجود در محیط‌های صنعتی با مخزن ظرفیت بالا ارائه می‌شود. در یک جاروبرقی صنعتی جنس مخزن و طراحی آن علاوه بر ظرفیت مهم است. مخزن در دستگاه جاروبرقی صنعتی از جنس فولاد است و برای جمع‌آوری مواد یا آلودگی‌های خاص مخازنی از جنس استیل ضد زنگ تولید شده‌اند که مقاومت بالاتری دارند. طراحی مخزن از لحاظ سهولت تخلیه آن حائز اهمیت است. متداول‌ترین نوع مخزن در دستگاه‌های جاروبرقی صنعتی مخزن‌های قابل جدا شدن هستند که دارای چرخ و دسته می‌باشند. این نوع مخزن به راحتی از دستگاه جدا شده و دارای چرخ و دسته است.

نحوه کارکرد جاروی صنعتی

اساس کار در دستگاه‌های جارو برقی در رده‌های گوناگون خانگی، تجاری، نیمه صنعتی، صنعتی و حتی مکنده‌های کامیونی مشابه است؛ پمپ مکش به عنوان اصلی‌ترین بخش دستگاه توسط موتور جاروبرقی به حرکت درمی‌آید. وظیفه پمپ، تخلیه هوای داخل مخزن است. تخلیه هوای داخل مخزن سبب ایجاد خلا نسبی و در نتیجه اختلاف فشار بین هوای درون مخزن جاروبرقی و هوای محیط بیرون می‌گردد. در نتیجه با گشودن دهانه مکش جاروبرقی، هوای محیط پیرامون یعنی فضای دارای فشار بالاتر به سرعت برای از بین بردن این اختلاف فشار بین داخل و بیرون مخزن جاروبرقی، به سمت مخزن یعنی فضای دارای فشار کمتر، حرکت کرده و وارد آن می‌شود. با حرکت سریع هوا از بیرون به داخل مخزن، مواد و ذرات موجود در محیط نیز به همراه آن وارد مخزن خواهند شد.

جاروبرقی کارواشی

در بسیاری از کارواش‌ها علاوه بر شستشوی بدنه خودرو، خدمات نظافت و شستشوی فضای داخلی ماشین نیز ارائه می‌شود. دستگاه‌های جاروبرقی کارواشی رایج‌ترین ابزارهای مکانیزه نظافتی هستند که به منظور نظافت محیط داخلی خودرو مورد استفاده قرار می‌گیرند. دستگاه‌های جاروبرقی قابل استفاده در کارواش‌ها بسیار متنوع بوده و از مدل‌های جاروبرقی تجاری کوچک تا جاروبرقی‌های نیمه صنعتی را شامل می‌شوند. از طرفی آلودگی‌های داخل خودرو معمولا شامل گرد و خاک و مواد خشک و جامد می‌شود. یک جاروبرقی تجاری یا نیمه صنعتی پرقدرت و باکیفیت به خوبی پاسخگوی عملیات نظافتی مورد نیاز در کارواش‌ها خواهد بود و اطمینان را ایجاد می‌نماید که حتی در صورت مکش آب و آلودگی‌های مایع ریخته شده داخل خودرو مشکلی برای دستگاه جاروبرقی به وجود نیاورده و عملیات جمع آوری مایعات ریخته شده داخل خودرو را با بالاترین کیفیت به انجام می‌رساند.

بخش‌های تشکیل دهنده جاروبرقی کارواشی

این رده از جاروبرقی‌ها مشابه دیگر جاروها دارای بخش‌های مختلفی از جمله موتور، پمپ مکش، فیلتر، مخزن، خرطومی و تجهیزات جانبی و نازل می‌باشند.

موتور مکنده جاروبرقی کارواشی

موتور مکنده جاروبرقی از نوع کلکتوری است که ضمن دارا بودن قیمت مقرون به صرفه و سطح تعمیر و نگهداری پایین از توانایی کارکرد مناسب برای کار در محیط کارواش برخوردار است. با توجه به این‌ که معمولا در کارواش جاروبرقی به صورت مداوم مورد استفاده قرار نمی‌گیرد و فاصله بین نظافت یک ماشین تا ماشین دیگر دستگاه خاموش می‌شود و موتور دارای زمان کافی برای استراحت و خنک شدن می‌باشد.

پمپ مکش جاروبرقی کارواشی

پمپ مکش در دستگاه‌های جاروبرقی کارواش از نوع پمپ سانتریفیوژال بوده و انواع دستگاه‌های جاروبرقی تک موتوره، دو و سه موتوره در کارواش‌ها قابل استفاده می‌باشند. پمپ مکش در یک جاروبرقی کارواشی مناسب قدرت و سرعت مکش برای مکش آلودگی‌های متفاوت در کوتاه‌ترین زمان ممکن فراهم می‌نماید. هرچه سرعت مکش بیشتر باشد سرعت انجام عملیات بیشتر خواهد بود. وقتی تعداد موتور پمپ افزایش می‌یابد حجم هوا و سرعت و قدرت مکش افزایش میابد،  دستگاه ثابت و برابر با مقدار برآورد شده برای هر یک از موتور پمپ‌ها می‌باشد.

سرعت مکش مورد نیاز را متناسب با شرایط کاری و سطح مورد نظافت تنظیم نمود.

فیلتر جاروبرقی کارواشی

فیلتر موجود در جاروبرقی‌های کارواشی بسته به مدل دستگاه می‌تواند از نوع فیلترهای کیسه‌ای و یا کارتریجی باشد. فیلترهای کیسه‌ای معمولا طبقه بندی نشده هستند اما با توجه به نوع آلودگی‌های موجود در فضای داخلی خودرو قدرت فیلتراسیون مورد نیاز را فراهم می‌نمایند. این جاروبرقی‌ها علاوه بر داشتن فیلترهای طبقه‌بندی شده دارای سیستم نظافت فیلتر و نشانگر گرفتگی فیلتر می‌باشند. در نتیجه هنگام گرفتگی فیلتر و کاهش قدرت مکش دستگاه، می‌توان بدون نیاز به باز کردن دستگاه، عملیات نظافت فیلتر را انجام داده و عملکرد جاروبرقی را در بالاترین سطح حفظ نمود.

مخزن جاروبرقی کارواشی

هنگام انتخاب یک جاروبرقی کارواشی ظرفیت و جنس مخزن و بدنه دستگاه مورد توجه است. جنس مخزن و بدنه جاروبرقی می‌تواند از پلاستیک، استیل یا فولاد باشد. در کارواش‌های بزرگ و دارای مشتری زیاد، بهتر است از جاروهای دارای بدنه فولادی ضخیم و مخازن بزرگتر استفاده شود. زیرا این رده از دستگاه‌های جاروبرقی کارواشی دارای قدرت کارکرد و مقاومت بالاتر بوده و در برخوردهای ناخواسته به راحتی دچار آسیب نمی‌شود. علاوه بر ظرفیت مخزن، سهولت تخلیه آن مورد توجه قرار می‌گیرد. جاروبرقی‌ها دارای مخازن مجهز به شلنگ یا دریچه تخلیه یا دسته و چرخ به سهولت قابل تخلیه بوده و گزینه‌ مناسبی برای استفاده در کارواش به شمار می‌آیند.

تجهیزات جانبی جاروبرقی کارواشی

وجود تجهیزات جانبی مانند نازل سرتخت امکان دسترسی به فضای زیر و مابین صندلی‌ها و سایر زوایای و گوشه‌ها را فراهم نموده و گرد و خاک و آلودگی را از دورترین نقاط جمع آوری و مکش می‌کند. با استفاده از تجهیزات تخصصی نظیر برس مخصوص نظافت مبلمان، می‌توان عملیات نظافت را با سرعت و کیفیت بالاتری انجام داد. همچنین خرطومی و کابل دستگاه جاروبرقی کارواشی باید دارای طول و مقاومت مناسب باشد تا کاربر به راحتی بتواند از دستگاه برای نظافت فضای داخلی خودرو استفاده کند و در اثر استفاده مکرر و حمل و جابجایی خرطومی و کابل دچار پارگی و فرسایش نشوند.

در محیط‌های کارواشی امکان استفاده از هر دو رده جاروبرقی صنعتی / نیمه صنعتی و تجاری وجود دارد. ممکن است با توجه به طراحی منسجم و قیمت مقرون به صرفه مدل‌های تجاری، این رده از جاروبرقی‌ها انتخاب اول صاحبان کارواش باشند.

تجهیزات الکتریکی تجاری یا خانگی برای تعداد دفعات کم در بازه‌های زمانی کوتاه طراحی شده‌اند و استفاده از مدل‌های خانگی یا تجاری متعارف بازار با عنوان جاروبرقی کارواشی چندان مناسب نیست زیرا تعداد دفعات زیاد استفاده از دستگاه باعث استهلاک زود هنگام آن می‌شود. بنابراین بهتر است از مدل‌های ویژه‌ طراحی شده استفاده شود زیرا در این مدل‌ها از پمپ و موتورهای قدرتمندتر نسبت به مدل‌های خانگی متعارف استفاده می‌شود که مقاومت و طول عمر دستگاه را افزایش می‌دهد.

برای کارواش‌های بزرگ با تعداد بالای خودروی شسته شده در روز، جاروبرقی صنعتی یا نیمه صنعتی گزینه‌های کارآمدتری می‌باشند. این رده از جاروبرقی‌ها ضمن برخورداری از پمپ و موتورهای تقویت شده دارای بدنه فولادی مقاوم‌تر و مخازن بزرگتر نسبت به مدل‌های خانگی و تجاری می‌باشند. بدنه و شاسی فولادی مقاوم احتمال آسیب دیدگی شدن جاروبرقی صنعتی یا نیمه صنعتی را هنگام جابجایی و برخوردهای ناخواسته به حداقل کاهش می‌دهد. از سوی دیگر مخازن چرخ‌ دار و دسته دار این رده از جاروبرقی به سهولت جابجایی و تخلیه کمک می‌کند.

استفاده از یک جاروبرقی صنعتی یا نیمه صنعتی مرکزی در کارواش نیز ایده‌ای جالب است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در این حالت دستگاه ثابت بوده و لوله‌کشی دقیق دهانه‌ مکش متعدد در ایستگاه‌های مختلف فراهم ‌می‌کند. استفاده از یک جاروبرقی صنعتی مرکزی با سیستم لوله کشی ثابت امکان استفاده از دستگاه را برای یک کاربر در هر زمان فراهم می‌کند. همچنین به دلیل ثابت بودن دستگاه و عدم جابجا کردن آن احتمال آسیب دیدگی آن و استفاده غیرمجاز بسیار کاهش می‌یابد.

عضویت در خبرنامه

ویکی کلین اولین نشریه تخصصی نظافت صنعتی

یافتن مقالات مورد نظر ...

ویکی کلین

درباره ما ...

سال هاست که در کشور عزیزمان ایران فقدان یک مجله نظافتی به زبان فارسی که آگاهی عمومی جامعه ایرانی را در این زمینه ارتقا دهد همواره احساس میشد.

از این رو تیم ماهنامه ویکی کلین همراه با جمعی از متخصصان فعال در این حوزه بر آن شد تا نشریه علمی جدیدی را به جمع مطبوعات فارسی زبان اضافه نماید. هدف اصلی این مجموعه به انجام رساندن وظیفه مهم آگاهی دادن به فارسی زبانان و ایرانیانی است که مشتاق دانستن مطالب تازه در زمینه های نظافت ، بهداشت و سلامت هستند و امید است اطلاعات مفید و تازه ای در اختیار خوانندگان خود قرار دهد.

ویکی کلین در شبکه های اجتماعی ...

فیسبوک
توییتر
لینکدین

برترین مقالات ماهنامه